Едукација добојских ловаца: Експанзија шакала пријети пустошењем ловишта

šakal

Ловачко удружење „Фазан“ из Добоја организовало је, крајем априла, „Стручно предавање за стицање звања ментора за ловачке приправнике“. Циљ је био додатно едуковати једну групу искусних ловаца, који би стечено знање могли пренијети на младе ловце – приправнике.

Предсједник Ловачког удружења „Фазан“ Добој, Ведран Божичковић, одавно је упозоравао на повећање броја шакала у добојском ловишту, који причињавају значајну штету ситној дивљачи, чак већу и од вука. Био је то разлог за ангажовање познатог експерта Ивице Бошковића са Пољопривредног факултета Свеучилишта у Осијеку. Бошковић је докторирао управо проучавајући шакала (чагала), као специфичну врсту дивљачи.

Интелигентни предатор

На почетку предавања др Бошковић је упозорио да је ријеч о интелигентном предатору, који се креће у чопору и који у природи нема непријатеља.

-Шакал пушта ловца да се приближи на неколико метара и једноставно га заобиђе, а са подручја гдје се насели протјера лисицу, заузимајући њене брлоге и станишта. Напада сву дивљач, осим вука: младунчад дивље свиње, срнећу дивљач, пернату и сваку другу, рекао је професор Бошковић.

Он је нагласио да шакал углавном насељава ниже предјеле ловишта, долине ријека и близине дивљих депонија смећа, гдје су му отпаци људске хране омињени начин исхране.

  • Шакал је интелигентни предатор који се креће у чопорима и који у природи нема непријатеља

  • Не смањи ли се популација ове звијери, поједина ловишта могла би остати пуста, док опасност од заразних болести вреба људе и домаће животиње

  • Поред шакала, штете у ловишту наносе и пси луталице чија контрола није у надлежности ловаца

Професор Бошковић је упозорио ловце да је шакал, поред штета које чини у ловишту, преносник заразних болести опасних по човјека.

-Шакали се, у близини сметљишта, зближе са домаћим псима и ријетко улазе у сукоб са њима. Забиљежени су случајеви да се женка шакала парила са домаћим псом, што је велика опасност за пренос заразних болести са шакала на псе, а потом и на друге домаће животиње и људе. Зато савјетујем ловцима, апеловао је др Бошковић, да ускладе своје правилнике и прописе и да за шакала не постоји неловни дан. Ако се закасни са смањењем бројне врсте ове дивљачи, ваша ловишта ће опустјети. А, смањити се може само одстрелом.

Стање у кинологији још не задовољава

У другом дијелу предавања предсједник добојских ловаца Ведран Божичковић, који је и међународни кинолошки судија, говорио је о стању у области кинологије међу добојским ловцима.

-Од укупно око хиљаду ловаца у нашем удружењу, прије десет година располагали смо тек са 320 ловачких паса. Међу њима је био највећи број гонича и нешто птичара, а најмање теријера. Од укупног брока паса, само њих 21 имао је положен испит урођених особина, док су само три птичара имали положен испит типа „А“, истакао је Божичковић.

Он је рекао да је, поредећи са данашњим стањем, видан напредак, али нема мјеста задовољству. Од 875 активних ловаца у Добоју, тренутно располажемо са 374 ловна пса. Од укупног броја њих 74 имају положен испит урођених особина, 12 паса има положен крвни траг, 89 птичара има положен испит урођених особина, а 325 паса у родовнику има позитивну оцјену.

Божичковић је упозорио и на штету коју ситној дивљачи причињавају пси луталице, чија је бројност такође у порасту, а чија контрола није у надлежности ловаца.

Саниране посљедице полава

Говорећи о заразним болестима, Божичковић је навео да је посљедње пребројавање грла срна указало да су саниране посљедице од поплава из 2014. године, када се појавило обољење „Амерички метиљ“, чему су допринијеле акције добојских ловаца на достави одговорајуће хране у тим условима.

Он је рекао да Ловачки савез Републике Српске и ресорно министарство већ организују превентивне активности на евентуалну појаву афричке куге, па се узорак сваке одстријељене дивље свиње доставља Ветеринарском институту „Др Васо Бутозан“ у Бањалуци, а по потреби и другим установама.

За педесетак добојских ловаца који су одслушали ова предавања, биће уручели посебни сертификати, као доказ да могу бити ментори ловцима приправницима и припремати их за полагање ловачког испита.

В. Стјепановић

Предавачи о шакалу и кинологији; доц. др Ивица Бошковић и Ведран Божичковић
Полазниици предавања за стицање звања ловачког ментора

Be the first to comment

Leave a Reply