Интервју: Антонио Близиотис, главни уредник најтиражнијих ловачких новина у Грчкој

Најтиражније ловачке новине у Грчкој издаје компанија Демократија. То је једна од највећих издавачких и новинских кућа у овој земљи. У разговору са главним уредником Ловачких новина, Антониом Близиотисом, сазнали смо доста о начину информисања ловаца у Грчкој, као и о лову уопште.

Најтиражније ловачке новине у Грчкој

Велелепна зграда компаније Демократија налази се у самом центру Атине, поред стадиона Панатинаико на којем су одржане прве модерне Олимпијске игре 1896. године. У угодној атмосфери атинског гласила, Антонио је представио своју “кућу“:

– У Грчкој не постоји званично гласило Ловачке конфедерације. Међутим, како компанија Демократија има одличну сарадњу са Ловачком конфедерацијом, Ловачке новине имају пуну подршку и добијају сву могућу помоћ од стране ове институције, каже главни уредник на почетку нашег разговора.

Каже нам да у уредништву Ловачких новина имају четири новинара, који су стално запослени у компанији Демократија и којима је једини задатак уређивање овог гласила. Поред тога, имају око двадесет дописника који углавном нису из новинарске струке, већ су то ловци који пишу за овај лист. Наглашава да они имају доста стручног знања са терена и да без њих сигурно не би могли ни правити ове новине. У прилог томе, наводи да имају ловца који је специјалиста за теме о шљуци, а запослен је у Електродистрибуцији.

– Демократијине Ловачке новине излазе једном седмично. Броје шездесет четири стране које су штампане у колору. Тираж ових новина је 100.000 примјерака и оне се налазе као подлистак дневних новина Демократија. У сарадњи са Ловачком конфедерацијом Грчке одлучили смо се на овај потез да би смо и широј јавности представили активности наших удружења и ловаца. Ми смо једино ловачко гласило у Европи које излази седмично већ двадесет година, са поносом истиче Антонио.

Демократија је највећа новинска кућа у држави

Компанија Демократија издаје пет различитих врсте гласила. Једне дневне новине и два магазина се баве дневнополитичким темама, као и анализама тренутне ситуације у земљи и иностранству. Поред набројаног, имају и један магазин који је посвећен спорту. Наравно ту су и Ловачке новине.

– Уз Ловачке новине које објављује Демократија, у Грчкој излази још пет ловачких гласила. Три су мјесечни магазини, а три излазе као додаци дневних листова. Све компаније које их објављују су приватне, објашњава Близиотис.

Антониос је велики ловац и заљубљеник у оружје

О самом стању ловства у Грчкој, он нам каже да је Ловачка конфедерација Грчке прије избијања велике економске кризе бројала 340.000 ловаца. Данас, након десет година кризе у овој држави има 170.000 ловаца. Влада убире 150.000.000 евра прихода од стране ловаца само од издавања годишњих дозвола за лов.

– Ми смо једина држава у Европи у којој дивљач припада ловцима, а не земљопосједницима или држави. Тако да се уловљена дивљач не плаћа. У већини држава Европске Уније ловци плаћају дозволу за лов како држави тако и земљопосједнику.

Новина не би било да нема писаца аматера

Ловци у Грчкој се, такође, сусрећу са великим проблемом у односима са „такозваним“ друштвима за заштиту животиња.

– Ова друштва, а која су финансирана из иностранства, настоје на све начине да униште једну од веома дугих традиција као што је лов. То раде на све могуће начине, не бирајући средства. Имамо велике проблеме и око тога што наш лист излази као додатак дневним новинама које су најчитаније у држави. Тако да Ловачке новине долазе и до обичног грађанина, али и до посланика и министара у власти. На тај начин настојимо информисати све слојеве друштва о нашим активностима. Ипак, њима то смета, истиче Антонио.

ДВД издања различитих врста лова готово увијек прате штампано издање 

На питање да нам каже нешто о дивљачи којом располаже Грчка и начину лова у овој земљи, главни уредник најтиражнијег ловачког листа каже:

– Грци обожавају лов птица. Највише ловимо препелице, дивље голубове, шљуке и јаребице. У последње три године, широм државе, дошло је до наглог раста и ширења популације дивљих свиња. Чак их имамо и на острвима. Тако да у последње вријеме имамо све више заљубљеника у лов дивљих свиња. То је добро из два разлога. Прво, ловци су добили атрактивну дивљач за лов. И друго, дошло је до велике потражње од стране атинских ресторана за месом ове дивљачи. То је добро, јер на тај начин велики број људи који нису ловци, жели да проба јела од дивљачи. Самим тим, они подржавају лов и ловство уопште.

На крају, Антониос се захвалио на посјети и изразио је жељу и наду да ће се сарадња између двије ловачке редакције продубити. Посебно су га интересовали текстови у Ловачким новинама ЛСРС за које је рекао да ће неке од њих покушати превести и презентовати грчким ловцима. Такође, свим ловцима Републике Српске послао је поруку да остану јаки и јединствени у очувању ловачке традиције. Он каже: “По мени не постоји нека средња позиција. Или си ловац, или ниси.“

МП

 

Be the first to comment

Leave a Reply