Истраживање у ловиштима РС: Опасност вреба из меса дивљачи

БањалукаВећина дивљих свиња у ловиштима широм Републике Српске у плућима има глисте које су често извор инфекције за домаће свиње, а постоји ризик и од оболијевања људи који конзумирају месо ове дивљачи.

Утврђено је то првим паразитолошким прегледом дивљих свиња у Српској, које је у 19 ловишта спровео Ветеринарски институт РС “Др Васо Бутозан”. Ветеринари су у сарадњи са ловцима узели и прегледали укупно 75 узорака.

– Примијетили смо велику заступљеност “плућних влашаца” односно глиста у плућима дивље свиње. Научно је доказано да од овог паразита може да оболи и човјек који у исхрани користи изнутрице дивље свиње, али су такви случајеви ријетки – рекао је ветеринар и паразитолог у Ветеринарском институту РС Оливер Стевановић.

Он је додао да је осим овог паразита код дивљих свиња пронађен и црв трновите главе, који такође може изазвати и обољење код човјека, али ријетко.

– Од 12 узорака прегледаних органа овај црв је заступљен код 45 одсто свиња. Живи у танком цријеву. Поред тог паразита нашли смо доста узорака бичастог црва који изазива слаб прираст дивљих свиња, лошу трофејну вриједност и утиче на квалитет меса, а може довести и до угинућа животиње – рекао је Стевановић.

Он наглашава да су дивље свиње извор инфекције за домаће свиње, посебно у крајевима као што је Градишка, гдје домаће животиње једу жир. Стевановић истиче да је у спречавању ширења паразита међу дивљачи значајна улога ловачких удружења.

– Ловци би требало да након што одстријеле дивљу свињу њену утробу уклоне по пропису, а не да је само онако оставе на отвореном, што се често дешава. Најбоље би било да је ставе у врећу и запале или дубоко закопају – рекао је Стевановић и нагласио да је сарадња са ловцима током овог истраживања била одлична, те да су они значајна карика у цијелом систему.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић истиче да је ово истраживање доказ да се Српска озбиљно почиње бавити узгојем и заштитом дивљачи.

– Морамо знати чиме газдујемо, гдје се налазе поједине врсте дивљачи, од чега болују и како да их лијечимо. Важно је да спријечимо штетне посљедице, како у ловиштима тако и на домаће животиње, па и на човјека – истакао је Минић и додао да је Ловачки савез финансијски подржао ово истраживање.

Минић каже да ће се у идућем периоду са ветеринарима договорити на који начин да унесу лијекове у ловишта да би спријечили ширење паразита.

Афричка куга свиња

Стевановић је истакао да се са Балтика шири афричка куга свиња и да је једино рјешење излов обољелих дивљих свиња.

– На тај начин можемо спријечити да дивљач пренесе вирус међу домаће свиње и тако уништи цијелу производњу – упозорио је Стевановић.

Истраживање на срнама

Успјешна сарадња Ловачког савеза Републике Српске и Ветеринарског института РС “Др Васо Бутозан” биће настављена на истраживању срнеће дивљачи. У Српској је познато неколико болести које би се могле назвати “приоритетом” за срнећу дивљач и на њих ће бити стављен фокус током истраживања, Неке од тих болести могу да изазову прољећни пролив код срна и друге ријетке и племените дивљачи.

 

Број достављених узорака измета – фецеса  и органа по ловачком удружењу

 

ЛУ    број узорака фецеса – Број узорака орган – Укупно

“Гласинац” Соколац   10   1      11

“Тетријеб” Теслић      9      9      18

“Мраковица” Приједор       8      1      9

“Фазан” Добој    5      –       5

“Чемерница” Кнежево 5      –       5

“Просара” Градишка  3      –       3

“Козара” Градишка    3      –       3

“Фазан” Шамац  4      –       4

Рибник      3      –       3

“Мајна” Модрича       3      –       3

“Узломац” Котор Варош     2      –       2

“Вучјак” Брод1  2      –       2

“Леотар” Требиње      1      –       1

ШГ “Маглић” Фоча    1      1      2

“Видуша” Билећа       1      –       1

“Вукови са Дрине” Зворник 1      –       1

“Љубиње” Љубиње     1      –       1

“Срндаћ” Станари      1      –       1

“Пастирево” Нови Град       1      –       1

Укупно      64     12     76

*1 један узорак неадекватан за испитивање

Милијана Латиновић

Be the first to comment

Leave a Reply