Ловци ослобођени пореза на оружје

Бањалука – Ловци у Српској убудуће ће бити ослобођени плаћања пореза на оружје, а ову одлуку донијела је Влада РС на приједлог Ловачког савеза.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић истиче да ловци већ дуже вријеме имају безрезервну подршку Владе Српске, а зелено свјетло иницијативи за укидање пореза на оружје је круна те сарадње.

– То је био наш приједлог који је Влада РС у понедјељак одобрила. Сада је у току законска процедура и очекујемо да цијела ствар буде завршена у веома кратком року. Иако се радило о директним буџетским приходима, Влада је имала разумијевања и више од 22.000 ловаца имаће нове бенефите – рекао је Минић. Истакао је да је на порез на оружје до сада годишње одлазило готово пола милиона КМ, а убудуће ће тај новац остајати у каси ловаца што ће засигурно утицати на повећање ловачког стандарда.

– То ће нам осигурати бољи стандард кад је у питању опрема, али и услови и начин извршења лова. Само у овој години од Владе ћемо имати готово милион КМ подршке што директно, што индиректно кроз ова ослобађања – рекао је Минић и додао да су ловци презадовољни због ове одлуке.

Појаснио је да су до сада ловци били ослобођени плаћања пореза на једну пушку сачмарицу и један карабин, а због повећане набавке ловачког наоружања укидање пореза је било неминовно. 

– Измјена закона о ловству нам је омогућила лакшу и бржу набавку наоружања а уз ову подршку Владе бићемо засигурно удружење за понос, не само у региону већ и шире – истакао је Минић. Додао је да је Ловачки савез РС у више наврата излазио са разним приједлозима пред Владу, која је имала максимално разумијевање.

– Влада нас је уврстила и у буџет РС директно кроз капитална улагања и у току је реализација пројекта у склопу којег ће свако ловачко удружење добити по 5.000 КМ за ловне објекте, унос дивљачи, инсталирање камера за праћење и заштиту дивљачи, што ће дати вишеструке резултате у наредном периоду – навео је Минић и истакао да су у посљедње три године у вези са питањем ловства урадили више него што је урађено у посљедњих пола вијека.

Пројекти

Минић је истакао да Ловачки савез РС тренутно реализује неколико пројекта који се односе на узгој и заштиту дивљачи.

– Желимо да будемо претаче не само ловног туризма него свега онога што Српској може ловство да пружи. Учинићемо све да ловачки стандарди, фонд дивљачи и првенствено узгој и заштита дивљачи буду на високом нивоу како би оправдали све бенефите које смо добили – рекао је Минић.

Анита Јанковић-Речевић

Be the first to comment

Leave a Reply