ЛУ “Мотајица” Дервента: Успјешна акција на сузбијању штете на усјевима

ЛУ “Мотајица” из Дервенте успјешно је наставио акцију на сузбијању штете на усјевима изазваним дјеловањем дивљих свиња.

Удружење од првог дана августа издаје патролне налоге групама ловаца који активно учествују на сузбијању штете и то искључиво на кризним подручјима, на којима пољопривредни произвођачи највише пријављују штету.

– С обзиром да имамо веома добру сарадњу са Ловачким савезом Републике Српске, као и са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, на наш захтјев добили смо од надлежног министарства рјешење за ванредни одстрел дивље свиње – каже предсједник Ловачког удружења “Мотајица” Дарко Бећаревић.

Ловци позивају све пољопривредне произвођаче који се сусрећу са овим проблемом да на својим парцелама направе импровизоване чеке и о томе обавијесте удружење, које ће се, као и до сада, ангажовати на спречавању штете.

– Да ловачка удружења, ЛС РС и министарство озбиљно схватају овај проблем говори  и чињеница да је измијењен Правилник о кориштењу паса у дијелу који дефинише почетак лова на дивљу свињу са псима гонићима – наглашава Бећаревић.

Тако од ове године лов дивље свиње почиње мјесец дана раније него предходних година, тј. од 1. септембра. Из ЛУ “Мотајица” поручују да су многи пољопривредници уједно и ловци, те да они апсолутно разумију проблематику и зато најискреније желе помоћи пољопривредницима. Реализацијом пројекта Владе РС и ЛС РС набавиће и хранилице које ће бити постављене даље од ораница како би задржале дивљач даље и од усјева. Да је акција већ сада успјешна свједочи и два одстрела на Врховима и Тетими, али и све мање притужби на штету.

Be the first to comment

Leave a Reply