Тропски метак куће “Holland & Holland” једнако популаран дуже од вијека

Историја типично британског, а данас свјетски прихваћеног тропског метка .375 “Holland & Holland Magnum” започела је ширењем утицаја колонијалних сила у Африци и испреплетена је са настанком такође веома популарног њемачког метка 9,3×62 “маузер” о којем смо недавно писали.

Наиме, Нијемац Ото Бок још је 1905. развио одличан метак за тада ултрамодерне и цијеном приступачне пушке система “маузер М98” – био је то поменути 9,3х62 “маузер” намијењен њемачким колонијалистима на Црном континенту, али Британци су у то вријеме били оптерећени традиционализмом и већина њихових пушака намијењених лову на опасну афричку дивљач биле су врло скупе, ручно рађене експрес двокугларе. То се посебно није допадало енглеским колонијалистима, који су (као и њемачки неколико година раније) очекивали од оружарских кућа у матици да тај проблем ријеше увођењем модерног универзалног карабинског метка чија цијена неће превазилазити буyет просјечног енглеског фармера.

С друге стране, богати ловци из Велике Британије и САД крајем прве и почетком друге деценије 20. вијека врло радо су одлазили у Африку у потрази за авантуром и трофејима, али при томе многи од њих нису жељели да са собом вуку прескупе и претешке тропске пушке преламаче и типичну тропску муницију величине кубанске цигаре. Наиме, жељели су муницију која би на најбољи могући начин могла да искористи предности новог бездимног барута односно лагану пушку обртночепног затварача и метак разантне путање са довољно енергије да обори крупну и опасну афричку дивљач укључујући и слона.

Шанлихер шенауер

Тих година на челу старе, веома угледне али и конзервативне лондонске фирме “Holland & Holland” налазио се Хенри Холанд, један од партнера оснивача, а једна од конкурентских пушкарских кућа “Westley-Richards” 1908. године представила је снажни метак 9,5 мм “манлихер шенауер” намијењен управо карабинима обрночепне акције. “Holland & Holland” је морао реаговати и изазов је прихваћен – започет је рад на новом карабинском метку за лов тешке афричке дивљачи.

“Holland & Hollandов” метак познат као .400/375 “Belted Nitro Express“ (.375 Velopex) био је први ривал метку 9,5 мм “манлихер шенауер”, али требало је развити нешто још боље. Овај метак, иако развијен за стандардну “маузер” М98 акцију, имао је зрно масе 270 грена и брзине 2.175 fps, што га није учинило омиљеним међу ловцима. Ловци су жељели снажнији метак и разантнију путању.

Године 1912. Хенри Холанд коначно конструише и уводи изврсни метак .375 “Belted Rimless Nitro Express”, у цијелом свијету познат као .375 “Holland & Holland Magnum”, заједно са његовим братом .375 “Flanged Nitro Express” намијењеним двокугларама и опремљеним пуним вијенцем на дну чауре, а .375 Vekopex убрзо пада у заборав.

Метак .375 “Holland & Holland Magnum” био је пуњен кордитом и имао је три различите лаборације – зрно масе 235 грена (15.2 г) са почетном брзином од 2.850 fps (850 m/s) било је намијењено лакшој дивљачи, 270-гренско зрно (17 г) са почетном брзином од 2.650 (810 m/s) покривало је нешто крупнију дивљач, док се зрном масе 300 грена (19,4 г) и почетне брзине 2.500 fps (760 m/s) без проблема могла ловити и најтежа афричка дивљач. Данас се муниција овог калибра сусреће у најразличитијим лаборацијама са далеко више врста барута, а зрна су масе од 200 (13 г) до 380 грена (25 г).

B

Континентална ознака метка .375 “Holland & Holland Magnum” је 9.5х72mmB гдје латинично слово “Б” говори да се ради о чаури са појасом (Белт) који је имао улогу да обезбиједи боље држање – налијегање чауре у лежишту метка то јест бољу контролу такозваног чеоног зазора. Британска кућа “Holland & Holland” је била пионир у развоју белтед магнум калибара (ријеч “магнум” означава чауру дужу од нормалне односно барутно пуњење веће масе).

Ловци и стријелци који сами пуне муницију свакако могу да унаприједе перформансе овог метка. .375 “Holland & Holland Magnum” (9.5×72mmB) као метак који је од 1912. године до данас према искуствима и мишљењу многих свјетских и домаћих ловаца стекао и одржао репутацију најбољег универзалног метка за лов на сву афричку дивљач (није претјерано јак за антилопе нити преслаб за слона) има једну интересантну особину – једну од недовољно јасних балистичких тајни, како је својевремено рекао наш легендарни ловац и балистичар Душан Бојовић. Ради се о томе да овај метак у исту тачку носи зрна различитих маса уз мало експериментисања са барутним пуњењима. Према Бојовићевом искуству, лаборација коју чине зрно од 235 грена (15,2 грама) и смањено барутно пуњење ИМР-4350 масе 77 грена обараће јеленску дивљач ефикасно попут “краља калибара за јелене” 9.3×62мм, али ће трзај бити занемарљив, поготово ако се пуца из теже пушке, а пад зрна занемарљив чак и при пуцању на веће удаљености из чега проистиче да је ово сасвим задовољавајуће рјешење за ловца који би желио да једним калибром лови европску крупну дивљач и при чему је тај метак истовремено доказано универзалан у лову на практично сву па и најтежу афричку дивљач.

Драшко Драгосављевић

Be the first to comment

Leave a Reply