Гости Аустријског амбасадора: Свечана вечера представника три ловачка савеза из БиХ и пријора Међународног ловачког реда Свети Хубертус

Крајем јуна, нашу земљу посјетио је господин Ралф Мухлбахер, пријор Међународног ловачког реда Свети Хубертус. Његова екселенција, господин Мартин Памер амбасадор Републике Аустрије у БиХ, тим поводом организовао је свечану вечеру на коју су позвани представници три ловачка савеза. Испред Ловачког савеза Републике Српске вечери је присуствовао први потпредсједник господин Стеван Драшковић.

Господин Мартин Памер се захвалио представницима ловачких савеза који су дошли на свечану вечеру. Затим је представио свог пријатеља и госта из Аустрије. Након тога, обратио се присутнима, показавши завидно знање о ловству.

– Ја лично нисам ловац, али је мој деда био ловац. Припадао је ловачком реду “Сребрни лист“. У својој ловачкој каријери он је одстрјелио око двије стотине јелена. Још увијек чувамо његове трофеје и ордења. Тако да доста знам о ловству. Ми смо се окупили овде вечерас са намјером да причамо и размјенимо искуства из области ловства, а посебно да размјенимо праксе и идеје по питању очувања животне средине, истакао је амбасадор.

Његова екселенција, господин Мартин Памер амбасадор Републике Аустрије у БиХ и први потпредсједник ЛСРС господин Стеван Драшковић

Он се осврнуо и на “мостове“ који повезују Аустрију и Босну и Херцеговину.

– Посебно ми је драго да је овдје са нама вечерас мој пријатељ Ралф. Надам се да ћемо успоставити везе и сарадњу између наше двије земље и по питању лова. Сматрам да ће овај састанак донијети доста позитивног и Реду Светог Хубертуса и ловачким удружењима у БиХ. Засигурно, вечерашње дружење ће подићи везе између двије државе на виши ниво, изразивши своја очекивања наздравио је присутним гостима.

Ред Светог Хуберта основан је 1950. године. Пун назив реда је “Међународни ред Светог Хубертуса“. Он је једини, легитимни наследник реда који је основан 1695. године, а чији је оснивач био Франц Антон вон Спорк. Мото реда је: “У славу Бога од његових часних створења“ – Deum Diligite Animalia Diligentes. Неки од задатака реда су: очување, брига и промоција свих ловачких и риболовачких активности у цијелом Свијету у складу са мотом; промоција различитих начина лова и ловачких традиција широм Свијета; заштита и очување животињског свијета и природе; јачање поштовања између ловаца и неловаца; успостављање веза између ловаца широм Свијета; организовање елите унутар реда; и јачање угледа реда и других хришћанских редова међу ловцима и риболовцима.

Испред Ловачког савеза Републике Српске вечери је присуствовао господин Стеван Драшковић, први потпредсједник Савеза. У свом говору, он се захвалио на позиву  и указаној добродошлици. Пренијевши поздраве предсједника ЛСРС Сава Минића, Драшковић је посебно поздравио госта из Аустрије и пожелио му добродошлицу.

– Драго ми је да наши простори имају шта да покажу и понуде страним ловцима. Лов је прије свега спорт и рекреација, али и привредна грана. Ми смо прошле зиме имали част да угостимо колеге ловце из Аустрије у једном веома успјешном лову на вука. Имамо веома позитивна искуства на том пољу. Ресорно министарство Владе Републике Српске ове године издвојило је значајна средства корисницима ловишта за унапређење ловно-техничких капацитета. С тим у вези, ми смо увијек отворени за сарадњу и то не само у области комерцијалног лова, него и у свим осталим доменима. Прије свега, ту мислим на размјену искустава у узгоју дивљачи, третирању и праћењу ширења заразних болести, заштити ловишта и свему ономе што доприноси квалитетном развоју ловства, рекао је он.

Поклон Аустријком амбасадору од ЛСРС

Драшковић је истакао да сва три савеза која егзистирају на простору БиХ имају одличну међусобну сарадњу. Он је нагласио да то нису једнонационални савези, јер у њиховим редовима има чланова из сва три конститутивна народа. Прије свега, сви настоје да у своје чланство приме добре људе, без обзира на вјеру и нацију.

Господин Ралф Мухлбахер се најприје захвалио на топлој добродошлици у Сарајеву, гдје је по први пут у посјети.

– Такође, желим да се захвалим мом пријатељу Мартину који је организовао ову вечеру, као и представницима ловачких савеза из БиХ. Ја нисам званични представник Ловачког савеза Аустрије, али сам члан тог савеза и члан реда Светог Хубертуса. Овај Ред има филијале у Аустрији, Њемачкој, Холандији, Швајцарској, Енглеској, Хрватској, Шпанији, Мексику, САД, Канади и Русији. Настојимо да широм Свијета проширимо идеју која је заступљена још од основања реда, а то је заштита дивљачи и очување природе за млађа покољења, истакао је Мухлбахер.

Ралф Мухлбахер, пријор Међународног ловачког реда Свети Хубертус са поклоном који је у име ЛСРС уручио први потпредсједник Стеван Драшковић

Господин Мухлбахер је показао искрено занимање и радозналост за све аспекте ловства у БиХ. Посебно су га интересовале теме о разноврсности и богатству врста дивљачи којом располажемо, начину лова и заштити дивљачи и природе. У том погледу размјењена су многобројна и веома важна искуства.

Господин Мухлбахер поклонио је значку реда Свети Хубертус господину Драшковићу

Свечаној вечери присуствовали су и предсједници СЛО БиХ господин Мухамед Хоџић  и предсједник ЛС Херцег Босне господин Славко Марин, као и министар културе и спорта Кантона Сарајево господин Мирвад Курић.

Свечану вечеру својим присуством увеличао је министар културе и спорта Кантона Сарајево господин Мирвад Курић.

На крају, господин Драшковић је позвао госта из Аустрије у званични лов у неком од ловишта Републике Српске, a господина Памера на узвратну вечеру, што је он драге воље прихватио.

МП

Be the first to comment

Leave a Reply