Интервју: Цвјетко Бјеличић, Предсједник комисије за ловно стрељаштво ЛСРС

Током 2017. године Комисија за ловно стрељаштво ЛСРС спровела је низ активности. Неке од најважнијих су: израда и усвајање правилника, организовање финала 16. Купa Републике Српске, организовање састанака Комисије, информисање ловаца о активностима комисије и рад на популаризацији ловног стрељаштва. Све ово је повод да направимо интервју са предсједником Комисије Цвјетком Бјеличићем.

– Комисија за ловно стрељаштво формирана је у овом саставу 2016. године. Том приликом је одржан састанак на којем су утврђене главне смијернице за даљи рад и развој ловног стрељаштва, каже Бјеличић.

Највише пажње посвећено изради правилника

Он истиче да је Комисија одмах кренула у реализацију закључака са првог састанка, а највише пажње усмјерено је на израду и усвајање два правилника о ловном стрељаштву.

– На сједници Управног одбора Ловачког савеза Републике Српске одржаној у Власеници дана 03.05.2017. године, усвојени су правилници о ловном стрељаштву. Правилнике је израдила Комисија за ловно стрељаштво ЛСРС, каже предсједник Комисије.

Он објашњава да је Правилник са пропозицијама за гађање летећих мета измјењен, док је Правилник за гађање покретних и непокретних мета израђен по први пут. Овим је омогућено да се у Републици Српској организују гађања из ловачких карабина. Одредбе оба правилника су у складу са правилима Међународне стрељачке федерације.

Нове дисциплине на Купу Републике Српске

– Финале 16. Купa Републике Српске у ловном стрељаштву одржано је у Трнову. По први пут такмичење је организовано у двије дисциплине: гађање летећих мета (трап) и гађање непокретних мета из карабина. Стријелци који су гађали дисциплину трап гађали су два дана. Након тренинга, гађана је прва серија такмичења у гађању летећих мета. Наредног дана, одржано је такмичење у гађању непокретне мете срндаћа из карабина, а затим и друга серија и финале гађања летећих мета, каже Бјеличић.

16. Куп Републике Српске у бројкама

Такмичењу у гађању непокретних мета приступило је 17 такмичара у појединачној конкуренцији. Такмичењу у гађању летећих мета приступило је 45 такмичара који су се надметали у појединачној конкуренцији. У гађању летећих мета у екипној конкуренцији учествовало је 12 екипа.

Он посебно истиче да су све новчане награде побједницима Купа и дневнице судијама исплаћене наредни дан. Поменути новац уплаћен је на трансакцијске рачуне побједника, капитена екипа и судија.

– Треба напоменути да је Куп Републике Српске у ловном стрељаштву по први пут организован у двије дисциплине: гађање летећих мета (трап) и гађање непокретних мета из карабина, а да су расходи за организовање такмичења значајно умањени у односу на претходне године. Посебно морам истаћи да су организатори Купа били ловци ЛУ “Игман“ из Источне Илиџе, истиче Бјеличић.

Активности на промоцији ловног стрељаштва

Комисија за ловно стрељаштво посебну пажњу поклања популаризацији овог вида ловства, нарочито код млађе популације ловаца.

– У току је процедура за набавку нове аутоматске машине за избацивање летећих мета (глинених голубова) која би била додјељена Сарајевско-романијској регији на коришћење. Циљ набавке машине је популаризација ловног стрељаштва, посебно дисциплине гађање летећих мета – трап, у источном дјелу Републике Српске, каже Бјеличић.

Велика пажња посвећена је информисању о раду и активностима Комисије и свих стријелаца ЛСРС.

– У том контексту треба истаћи да је остварена изузетно добра сарадња са представницима Гласа Српске. Осим у Ловачким новинама, све активности су на вријеме презентоване и путем званичне интернет странице ЛСРС – https://lovci.rs. Такође, урађено је доста и на популаризацији ловног стрељаштва кроз објављивање низа стручних текстова у Ловачким новинама. На крају, отворена је и e-mail адреса: lovno.streljastvo@gmail.com, на коју сви ловци ЛСРС могу послати захтјеве, примједбе и питања Комисији за ловно стрељаштво, закључује Бјеличић.

За наредни период Комисија ће као тежиште свог рада ставити у први план популаризацију ловног стрељаштва међу ловцима Републике Српске. Акценат ће бити стављен на информисање и едукацију посебно младе популације ловаца по питању ловног стрељаштва.

МП

Be the first to comment

Leave a Reply