Улагање Владе Републике Српске замајац развоју ловства и ловног туризма

Изградња високих чека и хранилица те постављање видео-надзора у ловиштима, за шта је Влада РС обезбиједила 400.000 КМ допринијеће унапређењу и развоју ловства и ловног туризма у Српској.

Савремени објекти за осматрање, лов и праћење дивљачи, такозване чеке, биће изграђени у 38 ловишта, у некима је већ почела изградња, а осим тога, у плану је и постављање 100 хранилица за срнећу дивљач и дивље свиње, 200 камера, те дистрибуција 500 зечева и 25.000 пилића фазана.

Премијерка Жељка Цвијановић нагласила је да су ловство и ловни туризам једна од грана из којих Српска очекује велику добит у годинама које долазе, те да ће се свака уложена марка у ову област вишеструко вратити.

– У сталном сам контакту са предсједником ЛСРС Савом Минићем. Имамо разумијевања за потребе ове популације, која има много шири значај за друштво него што то многи мисле. Невјероватно је колико ти људи воле природу, издвајају свој новац и вријеме како би градили објекте, побољшавали инфраструктуру, радили све што је потребно да наше шуме не остану пусте. Знам да ће правилно искористити ову донацију и да ћемо сви имати бенефите од ње – рекла је Цвијановићева.

Саво Минић и Жељка Цвијановић

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић истакао је да је ово први пут да савез може рачунати на помоћ државе, те нагласио да је почела реализација пројекта за развој и унапређење ловства.

– Највише захтјева ловачких удружења односи се на високе чеке “Романија”, које ће красити 38 ловишта. Удружења су исказала потребу и за набавку камера за праћење дивљачи и хранилица. Планирано је да исти износ који је одобрила Влада обезбиједе и ловачка удружења, тако да ће за ове намјене до краја године у ловишта бити уложено око 800.000 марака – истакао је Минић.

Он је подсјетио да је Влада РС ослободила ловце плаћања пореза на оружје, што им је индиректно донијело 500.000 КМ, те да је у току други јавни позив Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за додјелу још 80.000 КМ.

– Многи нам кажу да се све ово дешава у предвечерју избора, али није тако. Избори су били и прије двије године, па прије четири, шест и тако даље, али до сада се нико није сјетио ловаца. На челу наших удружења су људи различитих профила и политичког дјеловања и сви су презадовољни оваквим развојем ситуације – нагласио је Минић.

Предсједник Ловачког удружења “Игман” Источна Илиџа Стеван Драшковић каже да ће увођењем видео-надзора бити сузбијен криволов, а изградњом инфраструктуре у ловиштима створени оптимални услови за комерцијални лов.

– У нашем ловишту чести гости су ловци из Шведске, Италије, Аустрије и Швајцарске, а овим потезом створићемо још боље услове за комерцијални лов, од чега ће и удружење и локална заједница сигурно имати добит – рекао је Драшковић и додао да је ловиште “Игман” богато срнећом дивљачи, дивљим свињама, медвједима, вуковима и тетријебима.

Слободан Жупњанин, Живојин Лазић

Предсједник Ловачког удружења “Јеловка” Масловаре Слободан Жупљанин истиче да је свако удружење кроз овај пројекат добило око 5.000 марака.

– Опредијелили смо се за набавку хранилица и видео-надзора. Цијенимо помоћ Владе РС и знаћемо на прави начин искористити тај новац на добробит ловства као друштвене дјелатности, али и као спорта и рекреације – рекао је Жупљанин и додао да је ловиште “Јеловка” богато срнећом дивљачи и дивљим свињама те да има и мрких медвједа, вукова, лисица и зечева.

Трофеји

Слободан Жупљанин истиче да ће улагања у ловишта знатно утицати на развој ловног туризма, али да је и даље актуелан проблем изношења трофеја из БиХ.

– Ловци из иностранства могу доћи да лове у нашим ловиштима, али не могу да изнесу трофеј јер то питање још није ријешено на нивоу БиХ, што је велика препрека развоју ловног туризма – рекао је Жупљанин и додао да Ловачки савез РС улаже велике напоре да би то било ријешено.

Сајам у Бањалуци почиње 15. новембра

Потенцијал и капацитети Ловачког савеза Републике Српске биће представљени на “Јесењем сајму”, који ће бити одржан у Бањалуци од 15. до 18. новембра. Као и прошле године, посјетиоци ће моћи да виде централни штанд ЛСРС, као и штандове десет ловних регија ЛСРС и неколико појединачних ловачких удружења. Пажњу ће највише привући експонати срндаћа, медвједа, вука, а биће оцјењивани и ловачки трофеји.

Милијана Латиновић

Be the first to comment

Leave a Reply