Акције изношења хране у ловиштима регије Бирач

Хладан талас током јануара и у другој половини фебруара угрозио је дивљач у ловиштима у приобаљу Дрине. Због тога су чланови овдашњих ловачких друштава у  акцијама на заштити и прихрани  срнеће дивљачи, фазана и зечева, који су, иначе,  највише на удару снијежних наноса и велике хладноће.

Предсједник Савјета ловне регије Бирач Видоје Зарић каже да свако ловачко удружење предузима превентивне мјере у складу са временским условима и стањем у ловишту.

„Наш примарни задатак је да помогнемо дивљачи да дође до хране у својим природним стаништима”, истиче Зарић, који је и технички секретар у ЛУ „Чауш” у Братунцу.

Он каже да ловци показују високу свијест кад је у питању брига о заштити дивљачи, што потврђују њихове акције на терену приликом изношења хране у ловишта.



Зарић је изразио  забринутост ловаца за племениту дивљач, јер постоји опасност да због снијега и ниских температура страда од вукова и других предатора.

„У појединим дијеловима општина Братунац и Сребреница, дивљач је на удару вукова, који,  у потрази за храном, прије свега нападају срнећу дивљач”, казује Зарић и додаје да приликом обиласка терена, ловци нису наишли на остатке угинуле дивљачи.

На подручју ловне регије Бирач дјелује девет ловачких удружења која окупљају око  2.200 ловаца.

У ЛУ „Срндаћ” из Осмака организовано је више акција изношења хране у ловиште. Секретар удружења Драгиша Бојковић каже да су у најхладнијој декади у првој половини јануара  организоване  сталне активности на прихрани дивљачи, при чему су посебан допринос дали чланови ловачког подмлатка.

-Најбитније да помогнемо и спасимо дивљач, која није само угрожена од ниских температура, него све чешће и од паса луталица. Ми ловци смо најодгороворнији за бројно стање у нашим ловиштима – истиче Бојковић, наглашавајући да је ЛУ „Срндаћ” обезбиједило више стотина килограма кукуруза, али и значајне количине сијена и друге хране која се доставља у ловиште.

Заштита дивљачи примарна је и у козлучком „Соколу”. Предсједник овог ловачког удружења Раде Стевић каже да су ловци у свих девет секција у овом периоду редовно пратили стање у ловишту које се простире на око 14.400 хектара.

У оваквим условима дивљач много теже долази до хране у својим природним стаништима, тако да смо веома ангажовани на прихрани и заштити дивљачи –  истиче Стевић.

Он каже да су чланови овог удружења у протеклом периоду у ловиште изнијели око двије тоне кукуруза, а наредних дана биће набаљено и 500 килограма камене соли, наводи Раде Стевић, додајући да се предузимају и други видови заштите и обезбјеђења дивљачи.

У „Соколу” посебно истичу примјер ловца Рагиба Захировића, који је на свом имању у Скочићу,  прошле године  засадио седам дунума под кукурузом за потребе прихране дивљачи у зимским условима.

Управо у Скочићу, на локалитету Бијела стијена, затекли смо ловце Рада и Немању Милића, оца и сина, у акцији прихране дивљачи.

-На овом локалитету најчешће виђамо срнећу дивљач, тако да смо изнијели кукуруз, као и одређене количине соли – каже  популарни „Терзија”.

У редовним акцијама зимске прихране дивљачи су и ловци из осталих  удружења с подручја регије Бирач, из  Власенице, Милића, Шековића, Сребренице  и Зворника.

У ЛУ „Игришта” ловиште су обогатили са око осам тона разне врсте хране,  док су ловци зворничког удружења „Вукови са Дрине” највише били ангажовани на прихрани дивљачи у дијелу ловишта Гркиња.

-Ове зиме смо изнијели више тона хране на пподручју свих четири секције. Посебно бих желио да похвалим Миодрага Крнетића из секције Челопек, који је обезбиједио тону кукуруза, те групу ловаца Александра и Рада Сејменовића, Драгана Ристића и Драгомира Алемпића који су изнијели преко пет тона зрнасте хране у ловиште на Гркињи – рекао нам је предсједник ЛУ „Вукови са Дрине” Бранислав Мирковић.

 

М. Лазаревић

 

Be the first to comment

Leave a Reply