Чланови ЛУ Јахорина баштине традицију која не престаје

Пале – Ловачко удружење “Јахорина” са Пала броји 315 чланова, а ловиште покрива територију општина Пале и Источни Стари Град укупне површине 37.447 хектара планинског земљишта.

Осим погодностима за зимски туризам, општина Пале располаже и изванредним условима за ловни туризам као привредну грану за коју у овом удружењу вјерују да ће доживјети експанзију.



Предсједник Ловачког удружења “Јахорина” Његош Пољаковић истиче да се бави ловом 11 година, воли да борави у природи, привлаче га неки екстремни спортови, али и љубав према узгоју и заштити дивљачи.

“Планинско земљиште је богато са дивљачи попут зеца, вука, лисице, куне, дивље свиње, срне и медвједа. Ловци су организовани у четири секције према територијалној припадности и навици да лове на одређеном подручју”, наводи Пољаковић.

У Ловачком удружењу “Јахорина” има ловаца различитих профила и занимања, који су оставили велики траг и дали допринос развоју Удружења.

Пољаковић каже за Срну да су ова ловишта међу најуређенијим и технички опремљенијим у Републици Српској, те да су доступна магистралним, регионалним и шумским путевима.

Сваке године, Удружење испуни планиран број дивљачи за одстрел са око 80 одсто, а током посљедњих неколико година могу се похвалити трофејима вука, срндаћа и вепра.

“И медвјед је планиран као дивљач за комерцијални лов на којем у овом удружењу интензивно раде”, наводи Пољаковић.

Он напомиње да је у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске урађена репрезентативна висока чека намијењена за комерцијални лов, те да су набављена средства за изградњу хранилица за прихрану дивљачи.

Ловачко удружење “Јахорина” има дугу традицију – основано је 1947. године, али писани трагови о бављењу организованим ловом на Палама потичу из периода прије Другог свјетског рата.

Од оснивања Удружења ловци су интензивно радили на унапређењу ловства, низале су се бројне радне акције, међу којима изградња појилишта и изношење хране за дивљач у ловиште.

Према ријечима Пољаковића, Ловачко удружење “Јахорина” велику пажњу поклања узгоју и заштити дивљачи, као и спречавању недозвољеног лова.

“Посљедњих година је дошло до експанзије и развоја туризма на Јахорини, па се све већи број људи бави незаконитим ловом, наносећи штету ловишту ради набављања меса за продају угоститељским објектима на Јахорини”, упозорава он.

Ловачко удружење “Јахорина” има богате ловно узгојне и техничке објекте, и то пет репрезентативних ловачких домова који имају своје смјештајне капацитете, са кухињом, купатилом, камин-салом, те могу примити осамдесетак људи на преноћиште.

СРНА

Be the first to comment

Leave a Reply