Дружење ловаца на Романији: Традиционална окупљања доприносе развоју туризма

Ловци из Лазарева, Чачка, Ужица, Бијељине, Вишеграда, Рогатице, Хан Пијеска и Пала окупили су се поново на Романији на традиционалном дружењу, које је организовало Ловачко удружење „Гласинац” Соколац. Поред организованог лова, у којем су одстријљени једна вучица и четири дивље свиње, ловци су на ловачкој вечери потврдили да је дружење основни смисао овог трдиционалног догађаја.

Страхиња Башевић, предсједник Ловачког удружења „Гласинац” подсјетио је да се побратимски односи са ловцима из Лазарева његују скоро пола вијека.

– Из године у годину стичу се све чвршће везе, што нас обавезује да наставимо да његујемо традицију. Иако нам је дружење најважније, поменућемо да је данашњи лов био успјешан у Неправдићима и у секцији Соколовићи. Овом приликом захваљујем се свима који су несебичним радом и залагањем доприњели развоју Удружења, али и уопште ловно – туристичке понуде нашег града – казао је Башевић.





Отац и дјед су се родили на овим просторима и ловили су од 60-их година, а ја сам касније наставио њиховим путем. Много је диплома, захвалница, заједничких успомена, кумстава произашло из ових окупљања. У принципу, не долазимо због лова, већ да се сретнемо и дружимо са нашом браћом поручио је Недељко Галавић, бивши предсједник Ловачког друштва „Лазарево”.

Да оваква дружења доприносе развоју ловства и туризма у Републици Српској и Србији мишљења је Стеван Драшковић, потпредсједник Ловачког савеза Републике Срспке. Он је открио да се приводе крају активности у вези са ЦИТЕС сертификатима.

Надлежно министарство тренутно ради план ЦИТЕС-а, који би требало да заживи крајем мјесеца августа. Од јесени ће сви страни држављани из земаља Европе моћи ловити на нашим просторима све оно што их занима. Наравно највећа заинтересованост влада за лов дивљачи високотрофејне вриједности. Дакле, након одређене процедуре ловци ће трофеје моћи да понесу са собом. Све то доприноси развоју туризма, јер лов није само спортско – рекреативна, већ економска грана. Такође, подјетићу да је претходне двије године Влада РС видно помогла рад ловачких удружења – додао је Драшковић.

Алексеј Рогов, којег је посао у Амбасади Русије са сједиштем у Сарајеву довео на ове просторе, казао је да је стекао бројна пријатељства откад је члан Ловачког удружења „Гласинац” Соколац.

Више од годину дана долазим у лов на Романију и дружимо се. Није битан улов, већ да јачамо пријатељстске везе између руских ловаца и ловаца у Босни и Херцеговини истакао је Алексеј Рогов, први секретар у Амбасади Русије у БиХ.

Као и претходних година, организована је томбола са вриједним наградама и додјела захвалница заслужним појединцима.

Ловачко удружење „Гласинац” тренутно броји 236 чланова.

www.opstinasokolac.net


Be the first to comment

Leave a Reply