Dubičani se pridržavaju uputstava ministarstva i LS RS

Članovi Lovačkog udruženja „Jelen“ iz Kozarske Dubice ozbiljno i odgovorno pristupilo je sprovođenju aktivnosti u vezi sa monitoringom afričke kuge kod svinja, a koje je naložilo ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede putem Lovačkog saveza Republike Srpske.

Dubičani su do sada odstrijelili devet jedinki i uzorke prema uputstvu dostsvilo na analizu u Veterinarskom institut „Dr Vaso Butozan“.

Na sreću, utvrđeno je da nijedna jedinka nije zaražena ovom bolesti.Da podsjetimo, Republika Srpska planira da osnuje krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja, čiji zadatak će biti sprovođenje mjera propisanih Planom upravljanja kriznom situacijom u slučaju da ova bolest bude dijagnostikovana u Srpskoj.
Odluku o osnivanju republičkog kriznog centra usvojila je Vlada Srpske prošle sedmice.

Ova bolest ddo sada nije dijagnostikovana na teritoriji Srpske i BiH, ali usvajanje ove odluke je važno zbog opravdane bojazni, navedeno je iz Birao za odnose s javnošću Vlade RS.

Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić apelovao je na sve lovce da se pridržavaju unaprijed određenog kalendara lova na divlju svinju i da ni u kom slučaju ne koriste novonastalu sitauciju za masovan i nekontrolisan odstrel nego kao primjenu mjera od zaštite od afričke kuge.

Do 1. septembra lov sa visokih čeka ili lov prigonom isključivo bez pasa može i treba da se izvršava u smislu daljeg monitoringa na prisustvo afričke kuge divljih svinja, a nakon toga, po kalendaru lova od 1. septembra je lov pogonom sa psima.
Ova aktivnost podrazumijeva još jedan krug moritonga na prisustvo afričke kuge.

Nakon izvršenja oddstrela potrebno je uzeti uzorak prema uputstvu i dostaviti ga njbližoj veterinarskoj stanici koja dalje šalje uzorak Veterinarski institutu „Dr Vaso Butozan“ koji vrši analizu eventualnog prisustva.

Be the first to comment

Leave a Reply