Фазани из добојске Фазанерије “Баре” чекају купце

У саставу Ловачког удружења “Фазан” из Добоја, од сада већ давне 1955. године, дјелује властита фазанерија, чији су годишњи производни капацитети око 20.000 фазанских пилића.

Од априла 2018. године фазанерија је пререгистрована у фарму под називом Фазанерија “Баре”, а ради у измијењеном режиму производње. Основне промјене се огледају у измјени режима исхране, промјени врсте хране, појачаном ветеринарском надзору и примјени технолошких контрола (укључен је стални надзор технолога).

– Као резултат таквог рада ове године Фазанерија је у прилици да купцима понуди веома квалитетне фазане, можда до сада најквалитетније. То се посебно огледа у квалитету перја, те оно што сви траже, а то су репови код пијетлова, чија се дужина креће око 40 центиметара у основи – каже предсједник ЛУ “Фазан” Ведран Божичковић.



Он истиче да је дивљач витална и доброг имунитета, а оно што представља највећи проблем јесте генетски потенцијал, на коме се мора још додатно радити и максимално укључити струка.

– У 2018. години је произведено близу 16.000 фазанских пилића. Купци су задовољни, а тренутно у понуди имамо 1.200 одраслих фазана који чекају купце – напомиње Божичковић.

У току су резервације фазана за репродукцију, чија испорука креће на прољеће, а сви они који до краја године резервишу фазанску дивљач за наредну годину остварују могућност на додатне екстра попусте.

Фазанерију чека трновит пут у процесу реконструкције, што је основна идеја Управног одбора, па се руководство удружења нада да ће Ловачки савез Републике Српске и ресорно министарство препознати значај постојања оваквих фарми за производњу фазанске дивљачи, те да ће у том сегменту кроз одређене пројекте помоћи да се производња унаприједи.

Током ове године добојско ловиште обогаћено је са 3.200 фазанских пилића узраста од пет до 12 недјеља, који су пуштани на подручју 24 ловачке секције ЛУ “Фазан”.

 

“Застава свакој ловачкој секцији”

Ловачка секција Осјечани угостила је ловце секција Горње и Доње Палежнице, Мајевца и Пакленице у лову на фазана. Прелијепо дружење са доста подизања дивљачи, а ни одстрел није изостао. У лову је учествовао и предсједник удружења Ведран Божичковић, који том приликом уручио заставу секције предсједнику секције Михајлу Марковићу у склопу активности “Застава свакој ловачкој секцији”. Исто је учињено и у Подновљу, гдје су домаћини угостили чланове матичног удружења, те званице из Модриче, Градишке и Станара.

Војо Стјепановић

Be the first to comment

Leave a Reply