Fazani iz dobojske Fazanerije “Bare” čekaju kupce

U sastavu Lovačkog udruženja “Fazan” iz Doboja, od sada već davne 1955. godine, djeluje vlastita fazanerija, čiji su godišnji proizvodni kapaciteti oko 20.000 fazanskih pilića.

Od aprila 2018. godine fazanerija je preregistrovana u farmu pod nazivom Fazanerija “Bare”, a radi u izmijenjenom režimu proizvodnje. Osnovne promjene se ogledaju u izmjeni režima ishrane, promjeni vrste hrane, pojačanom veterinarskom nadzoru i primjeni tehnoloških kontrola (uključen je stalni nadzor tehnologa).

– Kao rezultat takvog rada ove godine Fazanerija je u prilici da kupcima ponudi veoma kvalitetne fazane, možda do sada najkvalitetnije. To se posebno ogleda u kvalitetu perja, te ono što svi traže, a to su repovi kod pijetlova, čija se dužina kreće oko 40 centimetara u osnovi – kaže predsjednik LU “Fazan” Vedran Božičković.On ističe da je divljač vitalna i dobrog imuniteta, a ono što predstavlja najveći problem jeste genetski potencijal, na kome se mora još dodatno raditi i maksimalno uključiti struka.

– U 2018. godini je proizvedeno blizu 16.000 fazanskih pilića. Kupci su zadovoljni, a trenutno u ponudi imamo 1.200 odraslih fazana koji čekaju kupce – napominje Božičković.

U toku su rezervacije fazana za reprodukciju, čija isporuka kreće na proljeće, a svi oni koji do kraja godine rezervišu fazansku divljač za narednu godinu ostvaruju mogućnost na dodatne ekstra popuste.

Fazaneriju čeka trnovit put u procesu rekonstrukcije, što je osnovna ideja Upravnog odbora, pa se rukovodstvo udruženja nada da će Lovački savez Republike Srpske i resorno ministarstvo prepoznati značaj postojanja ovakvih farmi za proizvodnju fazanske divljači, te da će u tom segmentu kroz određene projekte pomoći da se proizvodnja unaprijedi.

Tokom ove godine dobojsko lovište obogaćeno je sa 3.200 fazanskih pilića uzrasta od pet do 12 nedjelja, koji su puštani na području 24 lovačke sekcije LU “Fazan”.

 

“Zastava svakoj lovačkoj sekciji”

Lovačka sekcija Osječani ugostila je lovce sekcija Gornje i Donje Paležnice, Majevca i Paklenice u lovu na fazana. Prelijepo druženje sa dosta podizanja divljači, a ni odstrel nije izostao. U lovu je učestvovao i predsjednik udruženja Vedran Božičković, koji tom prilikom uručio zastavu sekcije predsjedniku sekcije Mihajlu Markoviću u sklopu aktivnosti “Zastava svakoj lovačkoj sekciji”. Isto je učinjeno i u Podnovlju, gdje su domaćini ugostili članove matičnog udruženja, te zvanice iz Modriče, Gradiške i Stanara.

Vojo Stjepanović

Be the first to comment

Leave a Reply