I ministar zadužio lovačku uniformu

Maj, jun i jul već tradicionalno su mjeseci u kojima Lovački savez Republike Srpske organizuje polaganje ispita za lovce pripravnike, poslije kojih djeluju pod njegovim okriljem.

Tako je bilo i ove godine, jer su ispiti organizovani u osam regija, a najznačajniji podatak je da je ispit položilo ukupno 398 pripravnika, koji su od sada i zvanično lovci. Time je nastavljen trend povećavanja broja članova Lovačkog saveza RS, koji sada ima više od 22.000 lovaca, potvrdio je sekretar LS RS Živojin Lazić. Posljednji ispiti održani su na Šumarskom fakultetu u Banjaluci, a među 78 kandidata našao se i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike             Srpske Boris Pašalić. On je uz još 68 kandidata znanjem zadovoljio članove komisije, te postao dio lovačke porodice. Ministarstvo na čijem je čelu uradilo je mnogo u prethodnom periodu na razvoju lovstva koje vidi kao veliki turistički potencijal Srpske, a u toku su i projekti koje finansira, a koji će dodatno poboljšati uslove u našim lovištima.Predsjednik ispitne komisije Goran Zubić istakao je da je ovogodišnja prolaznost kandidata nešto lošija jer pripravnici moraju pokazati znanje iz nekoliko oblasti koje do sada nisu bile obavezne.

– To se prije svega odnosi na znanje iz ekologije, odnosno zaštite životne sredine, te reprodukcije i staništa divljači – pojasnio je Zubić, uz napomenu da se sve radi kako bi savez dobio što kvalitetnije lovce, svjesne šta znači uniforma koju su obukli, kao i obaveze koje ona nosi.

Polaganje ispita u sarajevsko-romanijskoj regiji obavljeno je u Istočnoj Ilidži prvog vikenda u julu. Polaganju je prethodila priprema, koja je bila obavezna za sve buduće lovce. Za polaganje se prijavilo 60 kandidata, sve predviđene zakonske i administrativne obaveze ispunilo je 50 prijavljenih, a njih 46 je položilo ispit.

Unsko-sanska regija bogatija je za 75 novih lovaca, od 80, koliko je pristupilo polaganju u Kozarskoj Dubici. Slična prolaznost zabilježena je i u Prnjavoru, gdje je od 61 kandidata zadovoljilo njih 57. Nešto slabija prolaznost evidentirana je u sembersko-majevičkoj regiji, gdje će deset od 89 pripravnika morati dodatno da zagriju stolicu i ponovo izađu na ispit. Još lošije znanje pokazali su lovci dobojko-modričke regije, jer je od 93  kandidata prolaznu ocjenu zaslužilo njih 76. Sve prepreke dobro su savladali Hercegovci, jer je u Bileći zadovoljilo 36 od 39 polaznika, a slično je bilo i u Ljubiji, u kojoj je 30 od 33 pripravnika znanjem zadovoljilo komisiju.

Ocjenjivači trofeja

Zvanje ocjenjivača lovačkih trofeja stekla su ukupno 83 lovca iz Republike Srpske nakon seminara koji su održani u Doboju, Istočnoj Ilidži i Bileći.

Predavači su bili predstavnik resornog ministarstva za oblast lovstva i šumarstva u Vladi Srpske Goran Zubić, te predstavnici Lovačkog saveza Srpske Živko Rapajić i Vlajko Ilić, koji su uspjeli da praktično, kao i kroz pitanja, prenesu znanje na buduće ocjenjivače. Sve pohvale idu i domaćinima za dobru organizaciju, LU „Fazan“ Doboj i „Igman“ Istočna Ilidža.

17 novih lovočuvara

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa Lovačkim savezom Republike Srpske, organizovalo je u Banjaluci polaganje za lovočuvare, a svih 17 kandidata pokazalo je visok nivo znanja i etike iz ove oblasti, tako da će u narednom periodu obavljati ovu dužnost.

 

Be the first to comment

Leave a Reply