Kad se okupe lovci iz Roćevića i Pađina

Lovci iz sekcije Roćević

Lovačka udruženja u regiji Birač otvorili su novu lovnu sezonu na nisku divljač. U lovnim revirima, koji se prostoru na istoku Republike Srpske, najvećim dijelom uz rijeku Drinu, sa ukupnom površinom od oko 205.000 hektara, počeo je lov na zeca, fazana, lisicu, divljač koja tradicionalno obitava na ovim terenima. Nešto kasnije, u brdsko-planinskom području, loviće se i divlje svinje i vukovi.Proteklog vikenda, u lovnoj sekciji Roćević, koja pripada LU „Soko“ iz Kozluka, okupilo se četrdesetak lovaca, kako bi, tradicionalnim druženjem, ozvaničili početak nove lovne sezone.

-Naša sekcija okuplja lovce iz dve mjesne zajednice, Roćević i Pađine – kaže predsjednik sekcije Sreten Lazarević, napominjući da u ovom dijelu lovišta preovladava niska divljač. U narednom periodu, prema Lazarevićevim riječima, lov će se odvijati prema kalendaru lova sa kojim su upoznati svi članovi ove lovne sekcije.

Na otvor lovne sezone i druženje sa svojim mlađim kolegama stigao je i Ostoja Stevanović iz Pađina, jedan od najuglednijih lovaca u kozlučkom „Sokolu“.

-Život sam posvetio lovu. Među lovcima imam veliki broj prijatelja, tako da su meni kao braća. Najviše sam volio da lovim lisice, u sezoni se znalo odstrijeliti i po 20 komada. Drago mi je da mladi nastavljaju našim stazama – kazuje Stevanović, iza koga je više od 45 godina lovačkog staža.

Među veteranima lova je i Milivoje-Mišo Mićić iz Roćevića. Kada je 1974. godine postao lovac, kaže, imao je 28 godina. Sada u drugoj polovini sedme decenije života, za lov ga vežu brojne uspomene.

-Imao sam dosta uspjeha u lovu, ali najviše sam volio dobro društvo – kaže Mićić, podsjećajući kako su svojevremeno iz njegove kuće, u selu Roćević, grupe lovaca odlazile u obližnje lovište na srneću divljač po kojoj je bio prepoznatljiv ovaj kraj.

Milivoje posljednjih nekoliko godina ne lovi, ne drži više ni kerove, samo kad je lijepo vrijeme, radi sopstvenog zadovoljstva, kaže, prošeta po predivnim krajolicima Barakovine, predjela gdje mu se nalazi porodična kuća.

M. Lazarević

Be the first to comment

Leave a Reply