Кад се окупе ловци из Роћевића и Пађина

Ловци из секције Роћевић

Ловачка удружења у регији Бирач отворили су нову ловну сезону на ниску дивљач. У ловним ревирима, који се простору на истоку Републике Српске, највећим дијелом уз ријеку Дрину, са укупном површином од око 205.000 хектара, почео је лов на зеца, фазана, лисицу, дивљач која традиционално обитава на овим теренима. Нешто касније, у брдско-планинском подручју, ловиће се и дивље свиње и вукови.



Протеклог викенда, у ловној секцији Роћевић, која припада ЛУ „Соко“ из Козлука, окупило се четрдесетак ловаца, како би, традиционалним дружењем, озваничили почетак нове ловне сезоне.

-Наша секција окупља ловце из две мјесне заједнице, Роћевић и Пађине – каже предсједник секције Сретен Лазаревић, напомињући да у овом дијелу ловишта преовладава ниска дивљач. У наредном периоду, према Лазаревићевим ријечима, лов ће се одвијати према календару лова са којим су упознати сви чланови ове ловне секције.

На отвор ловне сезоне и дружење са својим млађим колегама стигао је и Остоја Стевановић из Пађина, један од најугледнијих ловаца у козлучком „Соколу“.

-Живот сам посветио лову. Међу ловцима имам велики број пријатеља, тако да су мени као браћа. Највише сам волио да ловим лисице, у сезони се знало одстријелити и по 20 комада. Драго ми је да млади настављају нашим стазама – казује Стевановић, иза кога је више од 45 година ловачког стажа.

Међу ветеранима лова је и Миливоје-Мишо Мићић из Роћевића. Када је 1974. године постао ловац, каже, имао је 28 година. Сада у другој половини седме деценије живота, за лов га вежу бројне успомене.

-Имао сам доста успјеха у лову, али највише сам волио добро друштво – каже Мићић, подсјећајући како су својевремено из његове куће, у селу Роћевић, групе ловаца одлазиле у оближње ловиште на срнећу дивљач по којој је био препознатљив овај крај.

Миливоје посљедњих неколико година не лови, не држи више ни керове, само кад је лијепо вријеме, ради сопственог задовољства, каже, прошета по предивним крајолицима Бараковине, предјела гдје му се налази породична кућа.

М. Лазаревић

Be the first to comment

Leave a Reply