Комисија за оцјену трофеја ЛУ „Варда“ Рудо: РУКЕ ПУНЕ ПОСЛА И КВАЛИТЕТНИХ ТРОФЕЈА

Протекла година као да је погодовала дивљим свињама којих и на подручју општине Рудо има у великом броју. Ипак, правилним газдовањем, њихова популација се одржава на нормалном нивоу. Поред планског одстрела, постављена је и једна аутоматска хранилица, која уз приручне, обезбјеђује храну за ову дивљач у најкритичнијем дијелу године.

Предсједник удружења и предсједник комисије за оцјену трофеја Дрaгaн Павловић истиче да сезона лова на дивље свиње протиче по плану одстрела и нада се да ће план бити испуњен до краја сезоне.

Ловочувар Миле Танасковић каже да је до сада одстријељено 47 јединки, а од тога 13 вепрова.

Срђан Миковић, члан комисије и предсједник скупштине нам је саопштио да су најбоље оцијењени трофеј кљове вепра са 115,15 CIC поена, којег је одстријелио Раде Анџић у ревиру планине Ревање која је позната по веома квалитетним трофејима ове дивљачи.

Раду, који важи за изузетно доброг стријелца, ово је само још један од трофеја који се налазе „у медаљи“. Како каже највише их је одстријелио из ловачког карабина М70 калибра .30-06 произведеног у „Црвеној Застви“. Анџић каже да су вепра који је имао око 180 kg, на чеку на којој се налазиo, дотјерала два ловачка пса. По оглашавању паса одмах је знао да се ради о дивљој свињи. Вепра је угледао на око 120 m. Пси су га гонили право на искусног стријелца. Један прецизан хитац био је довољан да га заустави и да падне у „ватри“. На крају, наводи да је за одстрел дивље свиње, а посебно капиталног вепра, неопходно прије свега велико стрпљење.

Комисија за оцјену трофеја ЛУ „Варда“ састаје се редовно, према утврђеном плану и правилнику.

Марко Павловић

 

Be the first to comment

Leave a Reply