Komisija za ocjenu trofeja LU „Varda“ Rudo: RUKE PUNE POSLA I KVALITETNIH TROFEJA

Protekla godina kao da je pogodovala divljim svinjama kojih i na području opštine Rudo ima u velikom broju. Ipak, pravilnim gazdovanjem, njihova populacija se održava na normalnom nivou. Pored planskog odstrela, postavljena je i jedna automatska hranilica, koja uz priručne, obezbjeđuje hranu za ovu divljač u najkritičnijem dijelu godine.

Predsjednik udruženja i predsjednik komisije za ocjenu trofeja Dragan Pavlović ističe da sezona lova na divlje svinje protiče po planu odstrela i nada se da će plan biti ispunjen do kraja sezone.

Lovočuvar Mile Tanasković kaže da je do sada odstrijeljeno 47 jedinki, a od toga 13 veprova.

Srđan Miković, član komisije i predsjednik skupštine nam je saopštio da su najbolje ocijenjeni trofej kljove vepra sa 115,15 CIC poena, kojeg je odstrijelio Rade Andžić u reviru planine Revanje koja je poznata po veoma kvalitetnim trofejima ove divljači.

Radu, koji važi za izuzetno dobrog strijelca, ovo je samo još jedan od trofeja koji se nalaze „u medalji“. Kako kaže najviše ih je odstrijelio iz lovačkog karabina M70 kalibra .30-06 proizvedenog u „Crvenoj Zastvi“. Andžić kaže da su vepra koji je imao oko 180 kg, na čeku na kojoj se nalazio, dotjerala dva lovačka psa. Po oglašavanju pasa odmah je znao da se radi o divljoj svinji. Vepra je ugledao na oko 120 m. Psi su ga gonili pravo na iskusnog strijelca. Jedan precizan hitac bio je dovoljan da ga zaustavi i da padne u „vatri“. Na kraju, navodi da je za odstrel divlje svinje, a posebno kapitalnog vepra, neophodno prije svega veliko strpljenje.

Komisija za ocjenu trofeja LU „Varda“ sastaje se redovno, prema utvrđenom planu i pravilniku.

Marko Pavlović

 

Be the first to comment

Leave a Reply