Lovci „Igrišta“ iz Vlasenice priredili zabavu za 400 ljudi

Načelnik-opštine-Vlasenica Miroslav Kraljević sa gostima lovačke večeri

Reprezentativni hotel „M“ u Vlasenici  bio je dupke pun u subotu 24. februara, na  lovačkoj zabavi koju je organizovalo ovdašnje LU „Igrišta“. Bukvalno,  domaćini su se našli na „slatkim mukama“, obzirom na veliko interesovanje koje je vladalo kod mnogih lovaca i njihovih prijatelja  da budu dio ove tradicionalne manifestacije. Bio je ovo, uistinu, za mnoge porodični događaj, jer među 400 okupljenih, pored  članova LU „Igrišta“, lovačkoj zabavi prisustvovale su i čitave lovačke porodice, pa čak i familije, koje su u jednoj nesvakidašnjoj atmosferi manifestovali svu ljepotu druženja i dobrog raspoloženja.

Predsjednik LU „Igrišta“ Marko Todorović, zajedno sa svojim prvim saradnikom, sekretarom Mlađenom Golićem, ljubazno je dočekivao sve goste i zvanice, među kojima su i kolege lovci iz susjednih lovačkih udruženja regije Birač, zatim iz Han Pijeska, te  iz LU „Semberija“ u Bijeljini.

Lovačkoj večeri prisustvovali su i načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević,  poslanik u  Parlamentu BiH dr Lazar Prodanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Obren Marković, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, te drugi prijatelji i gosti vlaseničkih lovaca.

-Već šestu godinu zaredom naše udruženje priređuje lovačku zabavu kako bi na ovaj način krunisali uspješnu lovnu sezonu – kazuje Todorović, posebno srećan što je ova manifestacija izrasla u istinsku lovačku svetkovinu.   

Pored druženja, u ovakvim prilikama,  lovci razmijenjuju iskustva, sabiraju rezultate ostvarene u protekloj lovnoj sezoni, ali se i dogovaraju  o narednim aktivnostima.

-LU „Igrišta“ je izraslo u jednu ozbiljnu lovačku organizaciju. Imamo jasno definisane aktivnosti, koje su, u prvom planu, usmjerene na zaštitu i uzgoj divljači, te izgradnju objekata u lovištu, dakle sve ono što je potrebno za uspješno funkcionisanje lovačkog udruženja u skladu sa lovno-privrednom osnovom i godišnjim planom  gazdovanja našim lovištem – ističe Todorović.

Sekretar LU „Igrišta“ Mlađen Golić podsjeća da su prije dvadeset dana organizovali i hajku na vuka, u kojoj je učestvovalo oko 170 lovaca iz Vlasenice i susjednih lovačkih udruženja.  Golić dodaje da su u toku i aktivnosti na iznošenju hrane u lovište radi prihrane divljači u ovim hladnim danima.

Odavno u Vlasenici, kažu prisutni, nije bilo veselijeg događaja. Lovačke priče dominiraju skoro kod svakog stola. Tome, svakako,  svojim raspoloženjem i bogatim iskustvom, doprinose najstariji lovci.

Jedan do drugog, Milo Đurišić i Momir Vasiljević. Prvi  ima 87, a drugi 79 godina života.

-Lovac sam otkako znam za sebe. Pušku nosim od mladosti, još dok sam živio u Šavniku, u Crnoj Gori – kaže djeda Milo, inače učitelj u penziji, ali još uvijek aktivan u lovnim aktivnostima.

Momir Vasiljević je lovac od 1966. godine.  Ovaj nekadašnji radnik u šumarstvu, i danas,  na kraju osme decenije, je u društvu svojih kolega lovaca.

-Za ovakva druženja se živi. Ni snijeg nas nije spriječio da  večeras  budemo zajedno i uživamo u ovom ljudovanju – kaže stari lovac, koji je prije nekoliko godina odstrijelio vuka u okolini Han Pijeska. 

U dobrom raspoloženju zatekli smo i lovce goste iz Osmaka i Bijeljine. Sekretar LU „Srndać“ Dragiša Bojković rekao nam je da lovci iz Osmaka imaju uspješnu saradnju sa kolegama iz Vlasenice, te da su se lovci „Igrišta“ još jednom pokazali kao pravi domaćini i uspješni organizatori lovačkih druženja.

Iz lovne sekcije Magnojevići, koja pripada LU „Semberija“, na lovačku zabavu stiglo je sedam lovaca.  Lovovođa u ovoj sekciji Vlado Trifunović kaže da je prijateljstvo lovaca iz Vlasenice i Magnojevića kod Bijeljine intenzivirano prije tri godine, zajedničkim lovom u Birču i u Semberiji.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, inače i sam lovac, koji obavlja i funkciju predsjednika Skupštine LU „Igrišta“, takođe nije krio zadovoljstvo što prisustvuje lovačkoj večeri s ciljem , kako kaže,  da se ljudi dobro druže i provesele u zimskim danima.

-Kao načelnik opštine izuzetno poštujem i uvažavam  sve aktivnosti koje sprovode naši lovci na prostoru ove lokalne zajednice – ističe Kraljević, dodajući da  su upravo  lov i lovstvo prilika za uspostavljanje kontakata i  sklapanje novih prijeteljstava , gdje se razvija sportski i rekreativni duh, uz neizbježno dobro druženje.

Kraljević naglašava da  LU „Igrišta“, Opština Vlasenica i Lovački savez Republike Srpske,  imaju veoma uspješnu saradnju u mnogim segmentima, poručujući da će tako biti i ubuduće.

Prema njegovim riječima veoma je važno da se održava životinjski svijet u prirodi i da se, kroz planske aktivnosti, obezbijedi zadovoljavajući bonitet divljači, ali i da se spriječe štete koje nanose pojedini predatori u lovištu.

Prvi čovjek opštine Vlasenica smatra da je lovni turizam šansa za razvoj ove sredine, s obzirom da je, kako Kraljević kaže, jedan od najvažnijih resursa u ovoj lokalnoj zajednici.

-Mi smo u okviru turizma i lova imali određenih aktivnosti u proteklom periodu. Na putu smo da ponovo oživimo skijaški centar „Igrišta“, čime će i lovni turizam dobiti svoju šansu – ističe Kraljević.

Lovačko veče pratila je i bogata tombola, gdje je, zahvaljujući sponzorima, obezbijeđeno više od 40 nagrada, dok je za muzički dio zabave bio zadužen  „Royal bend“ iz Vlasenice.

M. Lazarević

Predstavnici Šumske uprave Zvornik i LU Srndać iz Osmaka
Na lovačko veče stigli su i lovci uz Han Pijeska
Manifestacija o kojoj će se dugo pričati
Zabava do duboko u noć
Vjerni lovačkoj tradiciji
Veliko interesovanje za lovačko veče
Predsjednik i sekretar LU Igrišta Marko Todorović i Mlađen Golić
Najstariji lovci Milo Đurišić i Momir Vasiljević

Be the first to comment

Leave a Reply