Ловци из Козарске Дубице властитим новцем граде ловачке куће и домове

Ловачко вече Ловачког удружења “Јелен” окупило је у сали “Ђурђевић” више од 500 ловаца из Козарске Дубице и сусједних општина, пријатеља и гостију који су дошли да се друже и забаве уз богат музичко-забавни програм са вриједном томболом и ловачке специјалитете.

Предсједник овог удружења Слободан Боројевић подсјетио је да је “Јелен” основан давне 1910. године и да је једно од првих ловачких друштава организованих на овим просторима са много пријатеља, од којих су многи дошли на ову традиционалну манифестацију.

– Сљедеће године славимо 110. рођендан, то много значи, као и присуство великог броја угледних гостију, што показује да они цијене и препознају велики рад и углед овог ловачког удружења, а ми ћемо то оправдати – истакао је Боројевић.



Он је рекао да су ловци овог удружења направили више од 300 ловно-техничких и ловно-узгојних објеката и да су једно од ријетких удружења на простору Републике Српске, а можда и шире, који старе напуштене објекте, захваљујући општини Козарска Дубица, реновира, адаптира и прилагођава својим потребама.

– Градимо ловачке куће и домове искључиво властитим средствима и властитим радом – нагласио је Боројевић.

Потпредсједник Ловачког савеза Републике Српске Предраг Љубичић рекао је да овако добро посјећену и добро организовану манифестацију може да приреди само добро организовано и велико ловачко удружење као што је “Јелен”.

Ловачкој вечери дубичког удружења присуствовали су и начелник општине Раденко Рељић и предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Милован Баришић, који је истакао да “Јелен” може да буде примјер другима, са добрим ловцима који првенствено брину о узгоју и заштити дивљачи, а на крају одстрелом.

– То је удружење које се простире на фином простору, од слива ријека Уне и Саве, преко планина Просаре и Козаре, са прелијепим теренима за лов који сигурно могу служити и за ино-лов, што би сигурно употпунило и туристичку карту наше општине ловним туризмом – рекао је Баришић.

Стеван Тадић, предсједник Ловачког удружења “Пастирево” из Добрљина истакао је да са дубичким удружењем имају дугогодишњу и изузетно добру сарадњу.

– Долазимо годинама, редовно се дружимо и обилазимо, а на овој вечери присутно је 60 наших чланова – рекао је Тадић.

Равноправно са мушким колегама у лову је годинама Винка Згоњанин из Новог Града, једна од првих жена ловаца у БиХ.

– Љубав према природи ме је привукла лову и тиме се бавим већ 38 година, један радни вијек – казала је она и похвалила се бројним ловачким трофејима, а највише је одстријелила дивљих свиња.

Ловачко удружење “Јелен” има више од 500 чланова и газдује ловиштем које се простире на више од 47.000 хектара. Осим у ловишту, трофеје ловци освајају и на ловачкој вечери, двије пушке биле су главна награда изузетно богате томболе. Срећа је одлучила да карабин припадне Манојлу Ђурићу из Кнежева, а ловачка пушка Браниславу Лишчинском из Козарске Дубице.

Угледни гости

Вечери су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади РС Душко Милуновић, замјеник начелника Заједничког штаба ОС БиХ генерал Гојко Кнежевић, генерал Милан Торбица, потпредсједник ЛСРС Слободан Жупљанин и чланови Управног одбора савеза Недељко Гламочак, Петар Арнаут из републичког инспектората и други угледни гости.

Be the first to comment

Leave a Reply