Lovci iz Kozarske Dubice vlastitim novcem grade lovačke kuće i domove

Lovačko veče Lovačkog udruženja “Jelen” okupilo je u sali “Đurđević” više od 500 lovaca iz Kozarske Dubice i susjednih opština, prijatelja i gostiju koji su došli da se druže i zabave uz bogat muzičko-zabavni program sa vrijednom tombolom i lovačke specijalitete.

Predsjednik ovog udruženja Slobodan Borojević podsjetio je da je “Jelen” osnovan davne 1910. godine i da je jedno od prvih lovačkih društava organizovanih na ovim prostorima sa mnogo prijatelja, od kojih su mnogi došli na ovu tradicionalnu manifestaciju.

– Sljedeće godine slavimo 110. rođendan, to mnogo znači, kao i prisustvo velikog broja uglednih gostiju, što pokazuje da oni cijene i prepoznaju veliki rad i ugled ovog lovačkog udruženja, a mi ćemo to opravdati – istakao je Borojević.On je rekao da su lovci ovog udruženja napravili više od 300 lovno-tehničkih i lovno-uzgojnih objekata i da su jedno od rijetkih udruženja na prostoru Republike Srpske, a možda i šire, koji stare napuštene objekte, zahvaljujući opštini Kozarska Dubica, renovira, adaptira i prilagođava svojim potrebama.

– Gradimo lovačke kuće i domove isključivo vlastitim sredstvima i vlastitim radom – naglasio je Borojević.

Potpredsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Predrag Ljubičić rekao je da ovako dobro posjećenu i dobro organizovanu manifestaciju može da priredi samo dobro organizovano i veliko lovačko udruženje kao što je “Jelen”.

Lovačkoj večeri dubičkog udruženja prisustvovali su i načelnik opštine Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Milovan Barišić, koji je istakao da “Jelen” može da bude primjer drugima, sa dobrim lovcima koji prvenstveno brinu o uzgoju i zaštiti divljači, a na kraju odstrelom.

– To je udruženje koje se prostire na finom prostoru, od sliva rijeka Une i Save, preko planina Prosare i Kozare, sa prelijepim terenima za lov koji sigurno mogu služiti i za ino-lov, što bi sigurno upotpunilo i turističku kartu naše opštine lovnim turizmom – rekao je Barišić.

Stevan Tadić, predsjednik Lovačkog udruženja “Pastirevo” iz Dobrljina istakao je da sa dubičkim udruženjem imaju dugogodišnju i izuzetno dobru saradnju.

– Dolazimo godinama, redovno se družimo i obilazimo, a na ovoj večeri prisutno je 60 naših članova – rekao je Tadić.

Ravnopravno sa muškim kolegama u lovu je godinama Vinka Zgonjanin iz Novog Grada, jedna od prvih žena lovaca u BiH.

– Ljubav prema prirodi me je privukla lovu i time se bavim već 38 godina, jedan radni vijek – kazala je ona i pohvalila se brojnim lovačkim trofejima, a najviše je odstrijelila divljih svinja.

Lovačko udruženje “Jelen” ima više od 500 članova i gazduje lovištem koje se prostire na više od 47.000 hektara. Osim u lovištu, trofeje lovci osvajaju i na lovačkoj večeri, dvije puške bile su glavna nagrada izuzetno bogate tombole. Sreća je odlučila da karabin pripadne Manojlu Đuriću iz Kneževa, a lovačka puška Branislavu Liščinskom iz Kozarske Dubice.

Ugledni gosti

Večeri su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS Duško Milunović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general Gojko Knežević, general Milan Torbica, potpredsjednik LSRS Slobodan Župljanin i članovi Upravnog odbora saveza Nedeljko Glamočak, Petar Arnaut iz republičkog inspektorata i drugi ugledni gosti.

Be the first to comment

Leave a Reply