Lovci iz Republike Srpske na kotlićijadi u Zrenjaninu

Nagrađeni najbolji kulinari

Delegacija lovaca iz Republike Srpske, predvođena sekretarom LS RS, Živojim Lazićem, boravila je, proteklog vikenda, u Zrenjaninu, kao gost kotlićijade, koju je organizovalo  Lovačko društvo “Fazan” iz ovog grada.

Već 13. godinu zaredom, početkom septembra, članovi Lovačkog društva „Fazan” priređuju takmičenje u spremanju lovačkog gulaša. U predivnom ambijentu, pet kilometara od gradskog jezgra, na platou Lovačkog doma, okupilo se oko 150 lovaca i ljubitelja lovačkih specijaliteta iz Banata, ali i drugih dijelova Vojvodine i Srbije, kako bi pokazali svoje gurmanske tajne u spremanju hrane u kotliću, ali i uživali u lovačkim specijalitetima.

Obraćajući se učesnicima ove tradicionalne manifestacije, sekretar Lovačkog saveza je izrazio zadovoljstvo što su lovci iz Republike Srpske ponovo među svojim prijateljima u Zrenjaninu, istovremeno prenoseći pozdrave predsjednika našeg Saveza, gospodina Save Minića.

-Ovo je nastavak jedne tradicije koja traje 15-tak godina. Mi smo imali dosta zajedničkih aktivnosti sa lovcima iz Zrenjanina u raznim sferama našeg rada. Sigurno da smo najviše zainteresovani za unapređenje lovstva na našim područjima, kroz izradu lovnih osnova, razmjenu informacija o divljači,  jer su naša podneblja, prije svega Semberija i Posavina, dosta slična sa lovištem u ovom dijelu Banata – istakao je Lazić.

Prvi operativac krovne organizacije lovaca Republike Srpske je rekao da rukovodstvo Lovačkog saveza Srpske ima uspješnu saradnju sa čelnim ljudima Lovačkih saveza Srbije i  Vojvodine, te najavio nove aktivnosti u pogledu unapređenja lovstva i ostvarivanja još bolje saradnje između lovaca Republike Srpske i Srbije.

Lazić je pozvao lovce iz Zrenjanina da dođu u posjetu svojim kolegama u Republiku Srpsku,  da bi potom predsjedniku Lovačkog društva „Fazan”  Rajku Ostojiću uručio zidni sat, poklon Lovačkog saveza Republike Srpske, kako vrijeme između Republike Srpske i Srbije, odnosno između Bijeljine i Zrenjanina, kako je simbolično rekao,  nikad ne bi stalo.

Poznati lovac iz Podrinja, Slaviša Stanojević, nije krio oduševljenje atmosferom i druženjem koje je ponudila kotlićijada u Zrenjaninu.

-Sve pohvale organizatoru ove manifestacije. Sigurno da ću ovaj dan dugo pamtiti, jer ovo je pravi primjer druženja među ljudima kojima je lov i ljubav prema prirodi zajednička osobina i ono što ih spaja – rekao nam je Stanojević, koji se, direktno sa kotlićijade u Zrenjaninu, uputio  na posao u Švajcarsku.

Inače, spremanje hrane u kotlićima bilo je spektakularno. U svojim gurmanskim tajnama na kotlićijadi oprobalo se 25 ekipa, mahom iz Zrenjanina i okoline, ali i iz drugih dijelova Srbije. Svi su, pokazalo se, bili pravi majstori lovačkih gulaša. 

Žiriju nije bilo nimalo lako da izabere najbolje, jer se u svakom kotliću krčkao odličan gulaš. Dobri poznavaoci lovačkih specijaliteta iz Zrenjanina Milan Pažin i Prvoslav Zakovski, te Goran Živanović, zvani Čanak iz Bijeljine, poslije degustacije  iz svih 25 kotlića proglasili su tri najbolja gulaša. Vlasnicima kotlića, sa najboljim gulašima, domaćin je  dodijelio diplome i pehare u trajno vlasništvo.

Tekst i fotografije: M. Lazarević

Lovci iz Republike Srpske sa svojim domaćinima iz Zrenjanina
Pozdravno obraćanje sekretara LS RS Živojina Lazića
Sekretar LS RS uručio je poklon predsjedniku Lovačkog društva Fazan iz Zrenjanina
Žiri je imao težak zadatak da izabere najbolje lovačke gulaše
Spektakularno spremanje hrane u kotliću
Lovci dobri poznavaoci kulinarskih vještina
Kotlićijada-tradicionalna manifestacija u- Zrenjaninu

Be the first to comment

Leave a Reply