Lovci iz Republike Srpske u hajci na vuka u srcu Srbije

Lovci iz Republike Srpske godinama gaje bratske i prijateljske veze sa kolegama sa Kosova i Metohije, a trojica ljubitelja ove plemenite vještine iz Kotor Varoša, Teslića i Banjaluke boravila su u Leposaviću, gdje su učestvovali u tradicionalnoj hajci na vuka koju je organizovalo Lovačko društvo „Kopaonik“ iz Leposavića.

Dugogodišnji lovac i funkcioner Lovačkog saveza Republike Srpske Radenko – Rašo Perišić, koji je u nekoliko mandata bio na čelu Lovačkog udruženja „Borčići“ iz Šipraga, kaže za „Glas Srpske“ da je i ove godine sa zadovoljstvom prihvatio poziv kolega iz Leposavića i pridružio se tradicionalnom druženju.

– Posjeta kolegama lovcima sa Kosova i Metohije nije samo prilika da razmijenimo lovačka iskustva, već i potvrda bratskih veza srpskog naroda iz Republike Srpske i sa Kosova i Metohije, kao kolijevke našeg naroda. Mi ne propuštamo priliku da se odazovemo pozivu naše braće iz Leposavića, s kojima nas osim ljubavi prema lovačkoj vještini veže zajednička tradicija, kultura i iznad svega naša Srpska pravoslavna crkva – kaže Perišić.On ističe da su lovci sa Kosova i Metohije, uprkos svim nedaćama s kojima se susreću, zadržali pravi srpski domaćinski duh. Perišić i teslićki lovac Željko Sekulić, koji je jedan od rijetkih lovaca u Srpskoj sa zvanjem diplomirani lovac, stečenim na Fakultetu za lovstvo u Karlovcu, na ovogodišnjem druženju, koje je održano proteklog vikenda, okitili su se i Odrenom Lovačkog saveza Kosova i Metohije, a Mirko Bagurić iz LU „Zmijanje“ iz Banjaluke dobitnik je priznanja Lovačkog saveza KiM.

Sekulić, koji radi kao lovočuvar u Nacionalnom parku „Sutjeska“, u kojem kao pravi ljubitelj lova i prirode trofeje niže fotoaparatom umjesto puškom, kaže da je prvenstveni cilj posjete Kosovu i Metohiji druženje sa braćom i prijateljima u srcu Srbije.

– Mi vučemo iste korijene i za nas u Republici Srpskoj Kosovo ima posebnu težinu i značenje. Učešće u hajci na vuka i odstrelu predatora prilika je da obnovimo i ojačamo bratske veze pa smo kao i svaki put do sada pozvali našu braću i prijatelje u uzvratnu posjetu u Republiku Srpsku – kaže Sekulić.

Predsjednik Lovačkog saveza KiM Ilija Elezović rekao je da se ovakav organizovani lov praktikuje na kraju lovne sezone, da bi priroda bila očišćena od predatora i stvoreni uslovi za reprodukciju plemenite divljači.

Glas Srpske

 

Be the first to comment

Leave a Reply