Lovci Semberije domaćinski gazduju lovištem

Lovačko udruženje „Semberija“ iz Bijeljine gazduje sa oko 42000 hektara lovišta.

U lovištu je zastupljena sitna lovna divljač zec, fazan ali i srneća divljač koja je zadnjih godina uz pravilno gajenje i zaštitu dostigla zavidno brojno stanje od oko  1.100 jedinki oba pola i svih starosnih kategorija.

Ova brojka je nije zanemariva jer su lovišta poslije ratnih dešavanja bila u cijeloj Semberiji, a i šire bez srneće divljači.Lovci Semberije iz vlastite fazanerije svake godine u lovište unesu preko 5.500 jedinki fazana različite starosne kategorije koji se još određen period hrane u volijerama lovačkih sekcija dok se priviknu na uslove života kao u prirodi.

U prošloj godini lovci Semberije izgradili su 100 visokih čeka i osmatračnica koje su ravnomjerno raspoređene u svih 17 lovačkih sekcija.

U oktobru mjesecu kupljene su tri lovačke kuće u lovačkim sekcijama Ljeljenča, Dvorovi i Amajlije koje su uknjižene kao vlasništvo Lovačkog udruženja Semberija.

U lovište se svake godine iznese oko 4 tone Himalajske kamene soli u oko 300 solila u svim lovačkim sekcijama.

U lovačkim sekcijama su i brojna hranilišta za divljač koja su namjenski izgrađena u zimovnicima za divljač koja lovci svakodnevno nadgledaju ali i čuvaju divljač oko njih.

U svim lovačkim sekcijama iskopana su i pojila za divljač kako bi u sušnom periodu voda bila dostupna.

Zadnjih nekoliko godina od kako su iz Semberije protjerani nomadi sa ovcama koji su kod nas zimovali dosta kukuruza ostane i na požnjevenim parcelama.

U narednom periodu u planu je montaža u lovište  dvije nabavljene automatske hranilice na kojima ćemo pratiti njihovu posjećenost tokom cijele godine a u planu je nabavka tih hranilica za sve lovačke sekcije.

Pored efikasne lovočuvarske i stručne službe na raspolaganju nam je i deset lovačkih kamera koje po potrebi postavljamo na različita mjesta.

I na kraju da valja pomenuti dvojicu ljudi koji uz saradnike uspješno vode lovačko udruženje. To su Vasilije Savić predsjednik lovačkog udruženja i Mićo Mićić predsjednik skupštine Lovačkog udruženja Semberija iz Bijeljine.                       

Božić Miladin

Be the first to comment

Leave a Reply