LSRS najoštrije osuđuije pojavu krivolova i apeluje na lovce da poštiju lovačku etiku i moral

Lovačka etika se ogleda u poštovanju prirode, divljači, lova i samog sebe kao lovca kroz prihvatljive i tradicijom stečene postupke a sve s ciljem poštovanja nasljeđa, domaćinskog i ljudskog postupanja te dobrobiti dolazećih pokoljenja.

Svi lovci prolazeći kroz pripravnički staž i pripremanje za polaganje lovačkog ispita uče i čitaju o lovačkoj etici i lovačkim moralnim načelima. Mladi uče, čitaju i u praksi ne primjenjuju pod pritiscima “iskusnijih lovaca”, kojima “koza” (srna obična) ne predstavlja ništa do kantu mesa.


Lov za svakog lovca treba da predstavlja malu svečanost koju lovac iskazuje prije svega nošenjem svoje zelene lovačke uniforme. Lov nije zanat, a ni policijska akcija da se oblače mehaničarski kombinezoni i policijske uniforme kao što je to rečeno u jednom od tekstova objavljenim na sajtu Lovačkog saveza Republike Srpske.

Svakog lovca koji iole drži do sebe treba da vrijeđa ukoliko se u lovu pojavi jedan tako obučeni “lovac”. Žalosti činjenica neki samozvani lovci ne znaju šta je to svečana lovačka uniforma, kako uopšte izgleda i zašto se nosi.

Uznemirujuće informacije dolaze ovih dana u redakciju Lovačkih novina i sajta LSRS posebno kada je u jeku lov na srndaće.

Domaćin Marko Koljević iz Novog Goražda je na svom imanju ugostio dva laneta koja su postali dio porodice i svakodnevno su posjećivala, hranila se i donosila radost na imanje Koljevića.  Zadnjih nekoliko dana lanad se nije pojavljivala i pojavila se sumnja da im se nešto nije desilo.

Na žalost obistinile su se najcrnje slutnje, lanad je pronađena ustrijeljena i ostavljena na najsvirepiji način, a što se može vidjeti na fotografijama koje nam je poslao Koljević.

Iz Lovačkog saveza Republike Srpske najoštrije osuđuju postupke krivolova bilo nesavijesnih pojedinaca krivolovaca ili čak registrovanog lovca, te će sa nadležnim organima istražiti i tražiti maksimalne kaznie sve koji su dovele do ubijanja lanadi, kako u slučaju iz Novog Goražda tako i drugih incidneta.

LSRS apeluje na lovce da se poštuje lovačka etika i moral

Izbjegavanjem primjene lovne etike i moralnih načela mladim generacijama ostavićemo u nasljeđe odriješene ruke za divljanja i visokotehnološka istrebljivanja divljači.

Od nas zavisi lov za naša buduća pokolenja, da li će naša djeca biti ljudi, domaćini, etički lovci sa lovačkim psima ili razuzdana naoružana grupa ubica prirode i prirodnog blaga.

Be the first to comment

Leave a Reply