LU “Motajica” Derventa: Uspješna akcija na suzbijanju štete na usjevima

LU “Motajica” iz Dervente uspješno je nastavio akciju na suzbijanju štete na usjevima izazvanim djelovanjem divljih svinja.

Udruženje od prvog dana avgusta izdaje patrolne naloge grupama lovaca koji aktivno učestvuju na suzbijanju štete i to isključivo na kriznim područjima, na kojima poljoprivredni proizvođači najviše prijavljuju štetu.

– S obzirom da imamo veoma dobru saradnju sa Lovačkim savezom Republike Srpske, kao i sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na naš zahtjev dobili smo od nadležnog ministarstva rješenje za vanredni odstrel divlje svinje – kaže predsjednik Lovačkog udruženja “Motajica” Darko Bećarević.

Lovci pozivaju sve poljoprivredne proizvođače koji se susreću sa ovim problemom da na svojim parcelama naprave improvizovane čeke i o tome obavijeste udruženje, koje će se, kao i do sada, angažovati na sprečavanju štete.

– Da lovačka udruženja, LS RS i ministarstvo ozbiljno shvataju ovaj problem govori  i činjenica da je izmijenjen Pravilnik o korištenju pasa u dijelu koji definiše početak lova na divlju svinju sa psima gonićima – naglašava Bećarević.

Tako od ove godine lov divlje svinje počinje mjesec dana ranije nego predhodnih godina, tj. od 1. septembra. Iz LU “Motajica” poručuju da su mnogi poljoprivrednici ujedno i lovci, te da oni apsolutno razumiju problematiku i zato najiskrenije žele pomoći poljoprivrednicima. Realizacijom projekta Vlade RS i LS RS nabaviće i hranilice koje će biti postavljene dalje od oranica kako bi zadržale divljač dalje i od usjeva. Da je akcija već sada uspješna svjedoči i dva odstrela na Vrhovima i Tetimi, ali i sve manje pritužbi na štetu.

Be the first to comment

Leave a Reply