ЛУ “Срндаћ” Осмаци: Дружењем ловаца отворили сезону

У нову сезону лова на срнећу дивљач кренули су и чланови ЛУ „Срндаћ” из Осмака. Протеклог викенда, код ловачке куће у Сајтовићима, приређена је мала свечаност у част предстојеће ловне сезоне на, како овдје кажу, најљепшу врсту дивљачи.

Секретар ЛУ „Срндаћ” Драгиша Бојковић поздравио је све присутне, посебно госте међу којима су били савјетник у Кабинету предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић и народни посланик у Скупштини Републике Српске из Зворника Обрен Марковић, затим секретар Ловачког савеза Републике Српске Живојин Лазић, представници ЛУ „Игришта” из Власенице, привредници овог краја и други сарадници и пријатељи ЛУ „Срндаћ”.

Бојковић је својим колегама, ловцима, пожелио успјешан лов и добар поглед.

-Наше удружење, у двије секције, броји 138 чланова – каже Бојковић. Наводи да је овај крај богат срнећом дивљачи, те да је годишњим планом планиран одстрел 17 срндаћа, међу којима су два предвиђена за комерцијални лов.

Сезона лова на срнећу дивљач предвиђено је да траје до половине септембра ове године.

У Осмацима, малој пограничној општини, на сјевероистоку Републике Српске, лов је један од најпопуларнијих спортова и хобија овдашњих становника. Увијек је долина Спрече била позната по добрим ловцима, али и богатом ловишту. Ловиште „Борогово” простире се на око 7.300  хектара ловне површине, богато је, прије свега, високом дивљачи. Ловци из Осмака  с поносом истичу домаћинско газдовање као највећи успјех у протеклом периоду. Јер, да није било таквог понашања и односа према ловишту, сигурно не би било ни толиког броја дивљачи.

-Наше ловиште је једно од најбогатијих у регији Бирач – каже предсједник Скупштине ЛУ „Срндаћ” Предраг Пелемиш.



Млади ловац из Осмака додаје да дух јединства и заједништва прожима све акције. И кад се лови и кад се гради, овдашњи ловци су сложни, расположени и спремни да својим примјером покажу зашто толико воле лов, колико су привржени једни према другима и колико његују пријатељство и другарство у својим редовима.

У ЛУ „Срндаћ” у минулих годину дана реализовали су важне пројекте за развој ловства на овом подручју, при чему су посебно захвални Влади Републике Српске, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Агенцији за аграрна плаћања и Ловачком савезу Републике Српске.

Секретар Ловачког савеза  Живојин Лазић рекао је да кровна организација ловаца Српске има веома успјешну сарадњу са ловачким удружењима регије Бирач, те да је Ловачки савез моћна организација која окупља више од 22.000 чланова.

-То је највећа невладина организација у Републици Српској. Наш рад је препознала и Влада Републике Српске, враћајући нам дио средстава која ми уложимо кроз одстрел и ловне таксе, да би имали услове да у нашим ловиштима можемо да угостимо и стране ловце – рекао је Лазић. 

Он је навео да су ловачка удружења у регији Бирач у протеклој години добила око 45.000 КМ за реализацију својих пројеката како би још више поспјешили и унаприједили ловство на овом подручју.

Лазић је најавио да се у 2019. години очекује још динамичнији и снажнији развој ловства у Српској, захваљујући прије свега добром раду руководства Савеза на челу са предсједником др Савом Минићем, као и успјешне сарадње са Владом Републике Српске и ресорним министарством, који су препознали резултате рада Ловачког савеза и свих његових структура.

-Очекуејмо да ће ове године у развој ловства, кроз разне пројекте, бити издвојено око 700.000 КМ – истакао је Лазић и као поклон Ловачког савеза Републике Српске, руководству ЛУ „Срндаћ” предао надзорну камеру за праћење бројности дивљачи и укупних прилика у ловишту.

На свечаности, уприличеној поводом почетка ловне сезоне на срнећу дивљач, уручена су и посебна признања једном броју ловаца за истакнути рад и ангажовање у протеклом периоду, те сарадницима и пријтељима ЛУ „Срндаћ”, који су помогли развој ловства у овом крају.

М. Лазаревић

Be the first to comment

Leave a Reply