LU “Srndać” Osmaci: Druženjem lovaca otvorili sezonu

U novu sezonu lova na srneću divljač krenuli su i članovi LU „Srndać” iz Osmaka. Proteklog vikenda, kod lovačke kuće u Sajtovićima, priređena je mala svečanost u čast predstojeće lovne sezone na, kako ovdje kažu, najljepšu vrstu divljači.

Sekretar LU „Srndać” Dragiša Bojković pozdravio je sve prisutne, posebno goste među kojima su bili savjetnik u Kabinetu predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević i narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske iz Zvornika Obren Marković, zatim sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić, predstavnici LU „Igrišta” iz Vlasenice, privrednici ovog kraja i drugi saradnici i prijatelji LU „Srndać”.

Bojković je svojim kolegama, lovcima, poželio uspješan lov i dobar pogled.

-Naše udruženje, u dvije sekcije, broji 138 članova – kaže Bojković. Navodi da je ovaj kraj bogat srnećom divljači, te da je godišnjim planom planiran odstrel 17 srndaća, među kojima su dva predviđena za komercijalni lov.

Sezona lova na srneću divljač predviđeno je da traje do polovine septembra ove godine.

U Osmacima, maloj pograničnoj opštini, na sjeveroistoku Republike Srpske, lov je jedan od najpopularnijih sportova i hobija ovdašnjih stanovnika. Uvijek je dolina Spreče bila poznata po dobrim lovcima, ali i bogatom lovištu. Lovište „Borogovo” prostire se na oko 7.300  hektara lovne površine, bogato je, prije svega, visokom divljači. Lovci iz Osmaka  s ponosom ističu domaćinsko gazdovanje kao najveći uspjeh u proteklom periodu. Jer, da nije bilo takvog ponašanja i odnosa prema lovištu, sigurno ne bi bilo ni tolikog broja divljači.

-Naše lovište je jedno od najbogatijih u regiji Birač – kaže predsjednik Skupštine LU „Srndać” Predrag Pelemiš.Mladi lovac iz Osmaka dodaje da duh jedinstva i zajedništva prožima sve akcije. I kad se lovi i kad se gradi, ovdašnji lovci su složni, raspoloženi i spremni da svojim primjerom pokažu zašto toliko vole lov, koliko su privrženi jedni prema drugima i koliko njeguju prijateljstvo i drugarstvo u svojim redovima.

U LU „Srndać” u minulih godinu dana realizovali su važne projekte za razvoj lovstva na ovom području, pri čemu su posebno zahvalni Vladi Republike Srpske, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Agenciji za agrarna plaćanja i Lovačkom savezu Republike Srpske.

Sekretar Lovačkog saveza  Živojin Lazić rekao je da krovna organizacija lovaca Srpske ima veoma uspješnu saradnju sa lovačkim udruženjima regije Birač, te da je Lovački savez moćna organizacija koja okuplja više od 22.000 članova.

-To je najveća nevladina organizacija u Republici Srpskoj. Naš rad je prepoznala i Vlada Republike Srpske, vraćajući nam dio sredstava koja mi uložimo kroz odstrel i lovne takse, da bi imali uslove da u našim lovištima možemo da ugostimo i strane lovce – rekao je Lazić. 

On je naveo da su lovačka udruženja u regiji Birač u protekloj godini dobila oko 45.000 KM za realizaciju svojih projekata kako bi još više pospješili i unaprijedili lovstvo na ovom području.

Lazić je najavio da se u 2019. godini očekuje još dinamičniji i snažniji razvoj lovstva u Srpskoj, zahvaljujući prije svega dobrom radu rukovodstva Saveza na čelu sa predsjednikom dr Savom Minićem, kao i uspješne saradnje sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom, koji su prepoznali rezultate rada Lovačkog saveza i svih njegovih struktura.

-Očekuejmo da će ove godine u razvoj lovstva, kroz razne projekte, biti izdvojeno oko 700.000 KM – istakao je Lazić i kao poklon Lovačkog saveza Republike Srpske, rukovodstvu LU „Srndać” predao nadzornu kameru za praćenje brojnosti divljači i ukupnih prilika u lovištu.

Na svečanosti, upriličenoj povodom početka lovne sezone na srneću divljač, uručena su i posebna priznanja jednom broju lovaca za istaknuti rad i angažovanje u proteklom periodu, te saradnicima i prijteljima LU „Srndać”, koji su pomogli razvoj lovstva u ovom kraju.

M. Lazarević

Be the first to comment

Leave a Reply