Минић: Ловци ће пратити ситуацију и поступити према упутствима ресорног министарства

Бањалука – С циљем заштите домаћих фарми, надлежни у Српској наредних дана спровешће мониторинг присуства вируса који узрокује афричку кугу међу дивљим свињама, које су највећи преносиоци ове болести, а предано ће радити и на едукацији произвођача.

Истакао је ово министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић након јучерашњег састанка са представницима Ловачког савеза РС и Ветеринарског института “Др Васо Бутозан”.

Пашалић је рекао да у Српској тренутно нема непосредне опасности за сектор свињогојства од афричке куге свиња, која је већ неко вријеме актуелна у земљама источне Европе.

– Договорили смо да предузмемо одређене превентивне мјере у складу с оним што Српска као ентитет може да уради. Ићи ћемо на организовани одстрел до три јединке дивље свиње по ловишту које ће бити тестиране на вирус. Након тога ћемо имати информације да ли је вирус који узрокује афричку кугу присутан на овом подручју или не – рекао је Пашалић.



Навео је да ће радити и на подизању свијести произвођача и становништва с обзиром на то да се ризик може смањити спровођењем једноставних санитарних и хигијенских мјера на фармама. Пашалић је истакао да се болест не преноси на човјека, али да је вирус врло агресиван те да, за разлику од класичне куге свиња, за ову врсту болести нема вакцине.

– Лабораторије у Њемачкој и Русији раде на развијању вакцине против афричке куге, али не можемо очекивати да ћемо убрзо имати вакцину у употреби јер је то дужи процес који захтијева одређена тестирања – навео је Пашалић.

Додао је да болест за сада није регистрована у земљама окружења те да су у сталном контакту са надлежнима у Хрватској и Србији.

– Уколико се вирус појави у сусједним земљама, приступићемо по стандардним правилима у свијету, а то је одстрел дивљих свиња до биолошког минимума. Надамо се да до тога неће доћи, али с обзиром на то да постоје потврђени случајеви у Мађарској, Чешкој, Румунији, Бугарској и Украјини, потенцијално можемо имати проблем у наредном периоду – закључио је Пашалић.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић рекао је да ће ловци поступити према упутствима ресорног министарства и да ће у наредних петнаестак дана одстријелити око стотину јединки које ће бити прегледане.

– Ловочуварске службе ће активно пратити стање у ловишту ако би се појавила угинула дивљач или неки други наговјештаји постојања ове болести – навео је Минић.

Директор Ветеринарског института “Др Васо Бутозан” Жељко Сладојевић рекао је да се афричка куга преноси доста брзо, истичући да се у Африци међу популацијом дивљих свиња преноси крпељима, док се на подручју Европе вирус преноси директним контактом.

– Када болест уђе у популацију домаћих или дивљих свиња, шири се излучевинама. Када животиње користе заједничка напајалишта или хранилице вирус се преноси доста брзо – објаснио је Сладојевић.

Савјети

Жељко Сладојевић је апеловао на ловце и кланичаре да приликом одстрела и клања свиња остатке одложе на прописан начин.

– Неопходно је да ловци након одстрела животиња и вађења органа остатке закопају дубоко у земљу како друге дивље животиње не би могле да дођу до њих и како вирус, уколико га има, не би могао слободно циркулисати у природи. Остатке органа на прописан начин морају уклањати и кланичари –  рекао је Сладојевић. ГС

Be the first to comment

Leave a Reply