Minić: Uskoro sastanak sa delegacijom iz Srbije

Banjaluka – Predstavnici Lovačkog saveza i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na oprezu su zbog pojave afričke kuge svinja na farmama u susjedstvu, a do kraja sedmice trebalo bi da se sastanu i sa nadležnima iz Srbije.

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić, naglasivši da će lovci slijediti uputstva resornog ministarstva i pratiti situaciju na terenu.

– Oprez je prijeko potreban zato bih pozvao sve lovce, posebno one koji idu u lov u Srbiju da vode računa jer se afrička kuga može prenijeti i putem dodira, garderobe i čizme – rekao je Minić nakon sastanka sa nadležnima iz ministarstva. Dodao je da je u stalnom kontaktu i sa predstavnicima Lovačkog saveza Srbije.– Afrička kuga se pojavila u Mladenovcu, u dijelu zemlje koji nije baš svinjarski kraj, tako da prisustvo većeg broja svinja na određenom području ne znači nužno da će se baš tu javiti bolest – dodao je Minić.

Zbog pojave afričke svinjske kuge u Srbiji, Kancelarija za veterinarstvo BiH je u ponedjeljak zabranila uvoz svinjskog mesa iz Srbije u BiH.

M. L.

Be the first to comment

Leave a Reply