Мониторинг дивљих свиња на присуство афричке куге

Бањалука – У наредним данима ћемо вршити мониторинг присуства вируса афричке куге свиња у популацији дивљих свиња јер су дивље свиње најзначајнији вектори те болести, рекао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, на данашњој конференцији поводом актуелне ситуације у вези са овом болешћу .

„Договорили смо и активности за подизање свијести код произвођача и код становништва становништва јер се доста ризик може смањити провођењем неких једноставних санитарних и хигијенских мјера“, истакао је Пашалић.

Саво Минић, предсједник Ловачког савеза РС навео је да ће се мониторнинг вршити на начин да ће  бити одстријељене три дивље свиње по газдинству.



Жељко Сладојевић, директор директор Ветеринарског института РС „Др Васто Бутозан“ упозорио је да постоје разни начини за пренос ове опасне болести, те да велике европске лабораторије раде на вакцини против афричке куге свиња.

„И када буде вршен мониторинг, конфискати (кожа, длака, унутрашњи органи…) дивљих свиња на којима буде вршен мониторинг мораће бити прописно закопани, како их не би откопале друге животиње и како не би дошло до ширења вируса“, рекао је Сладојевић.

Be the first to comment

Leave a Reply