Monitoring divljih svinja na prisustvo afričke kuge

Banjaluka – U narednim danima ćemo vršiti monitoring prisustva virusa afričke kuge svinja u populaciji divljih svinja jer su divlje svinje najznačajniji vektori te bolesti, rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na današnjoj konferenciji povodom aktuelne situacije u vezi sa ovom bolešću .

„Dogovorili smo i aktivnosti za podizanje svijesti kod proizvođača i kod stanovništva stanovništva jer se dosta rizik može smanjiti provođenjem nekih jednostavnih sanitarnih i higijenskih mjera“, istakao je Pašalić.

Savo Minić, predsjednik Lovačkog saveza RS naveo je da će se monitorning vršiti na način da će  biti odstrijeljene tri divlje svinje po gazdinstvu.Željko Sladojević, direktor direktor Veterinarskog instituta RS „Dr Vasto Butozan“ upozorio je da postoje razni načini za prenos ove opasne bolesti, te da velike evropske laboratorije rade na vakcini protiv afričke kuge svinja.

„I kada bude vršen monitoring, konfiskati (koža, dlaka, unutrašnji organi…) divljih svinja na kojima bude vršen monitoring moraće biti propisno zakopani, kako ih ne bi otkopale druge životinje i kako ne bi došlo do širenja virusa“, rekao je Sladojević.

Be the first to comment

Leave a Reply