Najveći kinološki uspjeh dobojskog lovca: Slavkova Doli šampion Slovenije

Slavko Jovičić dugogodišnji je uzgajivač pasa, sa posebnim akcentom na rasu njemački kratkodlaki ptičar. Njegov rad u oblasti kinologije krunisan je brojnim priznanjima, a postao je prepoznatljivo ime i van granica BiH.

Njegova ženka njemačkog kratkodlakog ptičara Doly vom Gordibonas već sa sedam mjeseci, u julu 2018. godine, dobila je ocjenu “vrlo perspektivna”. Od tada Jovičićeva Doli reda uspjeh za uspjehom. Već u martu 2019. godine, u Somboru, na Proljećnom uzgojnom ispitu za NKD “Derbi” osvojila je maksimalan broj bodova i dobila ocjenu “4H” za nos, a na nivou BiH polože ispit rada ptičara sa odstrelom tipa “C”.

Na Jesenjem uzgojnom pregledu za NKD “SOLMS” u Hrvatskoj položila je ispit sa maksimalnim brojem bodova u prvom nagradnom razredu, a na Specijalizovanom ispitu za njemačke kratkodlake ptičare u Srbiji Doli je, pored maksimalnog broja bodova i svrstavanja u prvi nagradni razred, dobila ocjenu “4H” za pretragu, odnosno, traženje divljači na terenu.

Kao kruna kinoloških uspjeha bilo je, početkom novembra, Lovno kinološko prvenstvo Slovenije u “Svetom Hubertu”, gdje su se Jovičić i njegova Doli ponovo okitili zlatnom medaljom i zvanjem prvaka Slovenije.

– Doli je osvojila prvo mjesto u svojoj bateriji i ušla u baraž, a potom je pokazala visok kvalitet u pretrazi terena i markiranju divljači. Potom sam ja odstrijelio divljač, a pas je korektno donio i predao je lovcu. Na kraju, sa dva odstrela i odličnom demonstracijom lova, postali smo prvaci Slovenije – ispričao je Jovičić.

Ovaj vrijedni kinolog i lovac ističe da je na put velikih kinoloških uspjeha krenuo iz matičnog Kinološkog udruženja “Prim. dr Zoran Janjušević” i Lovačkog udruženja “Fazan” u Doboju. Sve vrijeme desna ruka su mu bili kinološki radnici Elvir Velić iz Sarajeva i Dejan Majstorović iz Kakmuža.

Samo riječi hvale i ponosa za Slavka Jovičića ima i kinološki sudija Vedran Božičković, koji je istovremeno i predsjednik Lovačkog udruženja “Fazan” u Doboju, a koji kaže da je velika čast imati ovakvog člana i kolegu u lovačkim redovima.

– Naše udruženje se ponosi uspjesima koje je postigao Jovičić. On je svijetli primjer budućim i sadašnjim lovcima i kinolozima, jer je, bez sumnje, postao najveći promotor kinologije i lovstva u Doboju i BiH – istakao je Božičković.

Slavko Jovičić je član Upravnog odbora Lovačkog udruženja “Fazan” u Doboju, a kolege lovci ga poznaju kao skromnog i dobrog druga, uvijek spremnog da sa starijima razmijeni iskustvo, a mlađima pruži savjet.

 Vojo Stjepanović

Uobičajena slika sa kinoloških takmičenja

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply