Нова чека за комерцијални лов у ЛУ „Срндаћ” из Осмака

Ловиште „Борогово”, којим газдује ЛУ „Срндаћ” из Осмака, постало је богатије за још један значајан ловно-технички објекат. Ријеч је о високој чеки затвореног типа, намијењена за комерцијални лов, као дио пројекта који реализују Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Ловачки Савез Републике Српске у оквиру широке акције развоја ловства у Српској.



Нова чека постављена је у предјелу Вацетонског поља, на надморској висини од преко 700 метара, у секцији Осмаци, у дијелу ловишта у којем гравитира дивљач које је веома интересантна за комерцијални лов.

Драгиша Бојковић,секретар ЛУ Срндаћ

Према ријечима секретара ЛУ „Срндаћ” Драгише Бојковића, укупна вриједност пројекта којим је удружење из Осмака аплицирало код ресорног министарства је близу 5.000 конвертибилних марака, а поред чеке за комерцијални лов, у оквиру ове донације, биће набављене и три надзорне камере за праћење бројности дивљачи и укупних прилика у ловишту овдашњих ловаца.

– За наше удружење ово је капитална помоћ, јер реализацијом овог пројекта постајемо богатији за ловни објекат који ће у својој намјени, прије свега, допринијети побољшању буџета нашег удружења, али и да се лов, као значајна спортска и туристичка грана, подигне на вишу љествицу кад су европски стандарди вршења лова у питању – казује Бојковић, напомињући да је ово прва донација оваквог нивоа која је стигла на ове ловне просторе. Стога, у име руководства, али и цјелокупног чланства ЛУ „Срндаћ”, први оперативац ловаца из Осмака жели да изрази велику захвалност Влади Републике Српске, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Агенцији за аграрна плаћања и Ловачком савезу на несебично пруженој помоћи и сарадњи на овом пројекту.

Бојковић додаје да изузетно добра сарадња са ресорним министарством које је надлежно за ловство, као и са кровном организацијом ловаца Републике Српске, биће крунисана још једним пројектом и те како важним за ЛУ „Срндаћ”.

-Потписали смо уговор са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у вриједности од 2.300 КМ. У плану је набавка шест аутоматских хранилица за прихрану дивљачи и исто толико надзорних камера. Реализација овог пројекта предвиђена је током децембра, а у обезбјеђењу средстава подједнако учествују надлежно министарство и наше удружење – наводи Бојковић.

У ЛУ „Срндаћ” с разлогом очекују да комерцијални лов заживи у овдашњем ловишту „Борогово”.

Локација гдје је постављена нова чека за комерцијални лов позната је по разноврсној дивљачи: вук, медвјед, дивље свиње, сигурно је дивљач која ће заинтересовати иностране ловце.

-Очекујемо да ће пројекат служити својој сврси и уродити плодом. У наредном периоду планирамо да формирамо мрциниште за ову врсту дивљачи, а један од сљедећих корака биће и прибављање сагласности од министарства за комерцијални лов који би се одвијао у складу са Законом о ловству и календаром лова нашег удружења – објашњава Бојковић.

Иначе, ЛУ „Срндаћ” са око 140 ловаца, препознатљиво је по доброј организованости, великом броју ловно-техничких и ловно-узгојних објеката, али и станишту разноврсне дивљачи. Овдје, кажу да лов подразумијева очување природе, храњење дивљачи и обилазак ловишта.
– Лов је много више од онога што људи мисле, једном када се истински заљубите у природу постајете њен чувар, бити ловац не значи узети пушку и отићи у лов, него нахранити, напојити извор, обићи ловишта и вратите се у ловачки дом који постаје ваша друга кућа – наглашава Драгиша Бојковић.

М. ЛАЗАРЕВИЋ

Be the first to comment

Leave a Reply