Nova čeka za komercijalni lov u LU „Srndać” iz Osmaka

Lovište „Borogovo”, kojim gazduje LU „Srndać” iz Osmaka, postalo je bogatije za još jedan značajan lovno-tehnički objekat. Riječ je o visokoj čeki zatvorenog tipa, namijenjena za komercijalni lov, kao dio projekta koji realizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Lovački Savez Republike Srpske u okviru široke akcije razvoja lovstva u Srpskoj.Nova čeka postavljena je u predjelu Vacetonskog polja, na nadmorskoj visini od preko 700 metara, u sekciji Osmaci, u dijelu lovišta u kojem gravitira divljač koje je veoma interesantna za komercijalni lov.

Dragiša Bojković,sekretar LU Srndać

Prema riječima sekretara LU „Srndać” Dragiše Bojkovića, ukupna vrijednost projekta kojim je udruženje iz Osmaka apliciralo kod resornog ministarstva je blizu 5.000 konvertibilnih maraka, a pored čeke za komercijalni lov, u okviru ove donacije, biće nabavljene i tri nadzorne kamere za praćenje brojnosti divljači i ukupnih prilika u lovištu ovdašnjih lovaca.

– Za naše udruženje ovo je kapitalna pomoć, jer realizacijom ovog projekta postajemo bogatiji za lovni objekat koji će u svojoj namjeni, prije svega, doprinijeti poboljšanju budžeta našeg udruženja, ali i da se lov, kao značajna sportska i turistička grana, podigne na višu ljestvicu kad su evropski standardi vršenja lova u pitanju – kazuje Bojković, napominjući da je ovo prva donacija ovakvog nivoa koja je stigla na ove lovne prostore. Stoga, u ime rukovodstva, ali i cjelokupnog članstva LU „Srndać”, prvi operativac lovaca iz Osmaka želi da izrazi veliku zahvalnost Vladi Republike Srpske, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Agenciji za agrarna plaćanja i Lovačkom savezu na nesebično pruženoj pomoći i saradnji na ovom projektu.

Bojković dodaje da izuzetno dobra saradnja sa resornim ministarstvom koje je nadležno za lovstvo, kao i sa krovnom organizacijom lovaca Republike Srpske, biće krunisana još jednim projektom i te kako važnim za LU „Srndać”.

-Potpisali smo ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u vrijednosti od 2.300 KM. U planu je nabavka šest automatskih hranilica za prihranu divljači i isto toliko nadzornih kamera. Realizacija ovog projekta predviđena je tokom decembra, a u obezbjeđenju sredstava podjednako učestvuju nadležno ministarstvo i naše udruženje – navodi Bojković.

U LU „Srndać” s razlogom očekuju da komercijalni lov zaživi u ovdašnjem lovištu „Borogovo”.

Lokacija gdje je postavljena nova čeka za komercijalni lov poznata je po raznovrsnoj divljači: vuk, medvjed, divlje svinje, sigurno je divljač koja će zainteresovati inostrane lovce.

-Očekujemo da će projekat služiti svojoj svrsi i uroditi plodom. U narednom periodu planiramo da formiramo mrcinište za ovu vrstu divljači, a jedan od sljedećih koraka biće i pribavljanje saglasnosti od ministarstva za komercijalni lov koji bi se odvijao u skladu sa Zakonom o lovstvu i kalendarom lova našeg udruženja – objašnjava Bojković.

Inače, LU „Srndać” sa oko 140 lovaca, prepoznatljivo je po dobroj organizovanosti, velikom broju lovno-tehničkih i lovno-uzgojnih objekata, ali i staništu raznovrsne divljači. Ovdje, kažu da lov podrazumijeva očuvanje prirode, hranjenje divljači i obilazak lovišta.
– Lov je mnogo više od onoga što ljudi misle, jednom kada se istinski zaljubite u prirodu postajete njen čuvar, biti lovac ne znači uzeti pušku i otići u lov, nego nahraniti, napojiti izvor, obići lovišta i vratite se u lovački dom koji postaje vaša druga kuća – naglašava Dragiša Bojković.

M. LAZAREVIĆ

Be the first to comment

Leave a Reply