Обиљежен завршетак ловне сезоне на подручју ловишта Бирач

Више од 400 чланова Ловачког удружења “Игришта” и гостију из регије присуствовало је у суботу увече у Власеници ловачкој вечери, које ово удружење традиционално организује на завршетку ловне сезоне.

Предсједник Удружења Марко Тодоровић новинарима је изјавио да “Игришта” газдују ловиштем “Бирач”, које се простире на површини од 23.000 хектара и да су испунили план за протеклу ловну годину.

“Одстријелили смо 23 срндаћа и 33 дивље свиње и затворили сезону и прије календарског истека”, рекао је Тодоровић.



Тодоровић је додао да је Удружење у прошлој години конкурисало са два пројекта Министарству шумарства, водопривреде и водопривреде Републике Српске.

“Пројекти су нам одобрени и тим средствима купили смо шест камера, двије аутоматске хранилице за дивље свиње, те једну високу и четири ниске чеке”, објаснио је предсједник Тодоровић.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић новинарима је рекао да та локална заједница из општинског буџета активно подржава рад Ловачког удружења “Игришта”.

“Сматрамо да тиме улажемо и укупни развој привредних активности на подручју наше општине, јер Власеница има богате природне ресурсе за експанзију ловног туризма”, рекао је Краљевић.

Секретар Ловачког савеза Републике Српске Живојин Лазић новинарима је рекао да је овај савез моћна организација, која окупља више од 22.000 чланова.

“То је највећа невладина организација у Републици Српској. Наш рад је препознала и Влада Републике Српске, враћајући нам дио средстава које ми улажемо кроз одстрел, да би ми имали услове да можемо да примимо и стране госте “, рекао је Лазић.

На свечаности одржаној у суботу 17. фебруара представљена је и Повеља о братимљењу ловачких удружења “Игришта” из Власенице и “Семберија” из Бијељине.

Предсједник бијељинског Удружења Василије Савић новинарима је рекао да дружење бијељинских и власеничких ловаца датира још из предратног периода.

“Многи ловци из Семберије су овдје прије рата засновали пријатељства са ловцима из Бирча. У Власницу су долазили да лове, јер је природа овдје другачија. Овдје се лови висока дивљач, првенствено дивља свиња, које код нас нема. Тако је дошло до дружења, које траје и данас”, рекао је Савић.

Додијељена су и пригодна признања најистакнутијим члановима Ловачког удружења “Игришта” у Власеници, те фирмама и појединцима који су помогли њихов рад.

Захвалице Ловачког удружења “Игришта” добили су предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић и секретар Савеза Живојин Лазић.

Повељом Ловачког савеза Републике Српске награђени су први предсједник Ловачког удружења “Игришта” Драгољуб Јефтић, ловац Слободан Јовић, те фирма “Буком-пром”, док је, постхумно, Златним орденом одликован некадашњи члан Удружења Радивоје Куртума. (Срна, фото: М. Лазаревић)

Be the first to comment

Leave a Reply