Оцјењени ловачки трофеји

Комисија за оцјењивање ловачких трофеја у саставу Боро Ковачевић предсједник комисије, те Љубо Митровић и Јово Јосиповић, чланови комисије у просторијама ЛУ „Вучјак“ Брод извршили су оцјену ловачких трофеја дана 17.октобра 2019. године.

Према Годишњем плану кориштења ловишта за ловну 2019/20. годину планиран је одстрел 93 грла од тога 44 срндаћа,46 срна и 3-ри ланета.




Планирани одстрел срндаћа одвијао се од почетка јуна па до друге половине јула мјесеца када је испуњен план одстрела у количини од 44 грла.

Остала планирана срнећа дивљач, срне и ланад иако су планирани према рјечима предсјдника ЛУ Марка Видића највјероватније неће се ловити са изузетком ако се у ловишту примјети нака болесна срна или лане.

Комисија је оцјенила да је 15 роговља срндаћа било у непопуларном називу „шкарт“ или 34% од одстрељених срндаћа иако и они имају неку своју трофејну вредност.

Остала роговља нису испуљавала критеријуме да би се окитили некој од медаље осим роговља срндаћа којег је одстрелио ловац
Саво Душанић који је био на крајњој ивици бронзане медаље, имали су свега 110,25 CIC поена.

У овој ловној години у први мах настојало се ловити грла мање трофејне вредности тј. у шкарту у виду санитарног одстрела излучивање грла из ловишта ако су оштећена и болесна и узгојни одстрел грла са слабим трофејима а то су изнемогла, престарјела, дегенерисана грла која су непожељна за размножавање.

Што значи да су се остављала грла у доброј кондицији и у добром здравственом стању са добрим трофејима да се размножавају само најјаче, најквалитетније и перспективније јединке како би оплодили женке.
Очекивати је да следеће године и наредних година имамо више грла у медаљи.

Be the first to comment

Leave a Reply