Ocjenjeni lovački trofeji

Komisija za ocjenjivanje lovačkih trofeja u sastavu Boro Kovačević predsjednik komisije, te Ljubo Mitrović i Jovo Josipović, članovi komisije u prostorijama LU „Vučjak“ Brod izvršili su ocjenu lovačkih trofeja dana 17.oktobra 2019. godine.

Prema Godišnjem planu korištenja lovišta za lovnu 2019/20. godinu planiran je odstrel 93 grla od toga 44 srndaća,46 srna i 3-ri laneta.
Planirani odstrel srndaća odvijao se od početka juna pa do druge polovine jula mjeseca kada je ispunjen plan odstrela u količini od 44 grla.

Ostala planirana srneća divljač, srne i lanad iako su planirani prema rječima predsjdnika LU Marka Vidića najvjerovatnije neće se loviti sa izuzetkom ako se u lovištu primjeti naka bolesna srna ili lane.

Komisija je ocjenila da je 15 rogovlja srndaća bilo u nepopularnom nazivu „škart“ ili 34% od odstreljenih srndaća iako i oni imaju neku svoju trofejnu vrednost.

Ostala rogovlja nisu ispuljavala kriterijume da bi se okitili nekoj od medalje osim rogovlja srndaća kojeg je odstrelio lovac
Savo Dušanić koji je bio na krajnjoj ivici bronzane medalje, imali su svega 110,25 CIC poena.

U ovoj lovnoj godini u prvi mah nastojalo se loviti grla manje trofejne vrednosti tj. u škartu u vidu sanitarnog odstrela izlučivanje grla iz lovišta ako su oštećena i bolesna i uzgojni odstrel grla sa slabim trofejima a to su iznemogla, prestarjela, degenerisana grla koja su nepoželjna za razmnožavanje.

Što znači da su se ostavljala grla u dobroj kondiciji i u dobrom zdravstvenom stanju sa dobrim trofejima da se razmnožavaju samo najjače, najkvalitetnije i perspektivnije jedinke kako bi oplodili ženke.
Očekivati je da sledeće godine i narednih godina imamo više grla u medalji.

Be the first to comment

Leave a Reply