Održana Godišnja skupština LU „Jelen“

KozarskaDubica – Odavanjem pošte poginulim i preminulim članovima u subotu, 20. juna u velikoj sali Skupštine opštine održana je redovna Godišnja skupština Lovačkog udruženja „Jelen“ Kozarska Dubica.

Pored članova Skupštine ovog lovačkog udruženja događaju su prisustvovali i  gosti , predstavnici lovačkih udruženja iz brojnih opština i gradova , te Lovačkog saveza Republike Srpske.Skupština dubičkih lovaca radila je u dva dijela. U radnom dijelu sjednice razmatran je izvještaj o radu za proteklu godinu, a u drugom dijelu Skupštine izabrani su  počasni članovi udruženja, te zaslužnim pojedincima i organizacijama dodjeljene diplome i zahvalnice.

Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine LU „Jelen“ Mile Zeljić, a izvještaj o radu u protekloj godini podnio predsjednik Udruženja Slobodan Borojević.

Protekla godina je ,kao i prethodne ,za dubičke lovce bila uspješna , kazao je Borojević izrazivši zadovoljstvo realizovanim aktivnostima.

On je rekao da su i lani uložena značajna sredstva u lovno-tehničke i lovno uzgojne objekte.

– Mi smo jedno od rijetkih lovačkih udruženja u Republici Srpskoj koje svake godine otvori po neki značajan objekat, u proteklom periodu smo stare i zapuštene škole uređivali i pretvarali u lovačke domove , a ove godine vlastitim sredstvima izgradili  gater u Demirovcu, kazao je Borojević.

On je naveo da je LU „Jelen“ u dijelu lovišta koje pripada sekciji „Ravan“ vlastitim sredstvima kupilo 35 dunuma zemljišta i napravilo gater, koji je nakon Skupštine i zvanično otvoren.

Gater je urađen po najsavremenijim standardima , ispunjava sve uslove predviđene zakonom i jedini , s ponosom mogu reći, u Republici Srpskoj ima svu potrebnu dokumentaciju izdatu od strane Ministarstva poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede RS, naglasio je Borojević.

Za kontinuirane aktivnosti na očuvanja prirodnog bogatstva ,uzgoja i zaštite divljači LU „Jelen“ je ove godine  odlikovano Zlatnim ordenom Lovačkog saveza. Najviše priznanje Lovačkog saveza Republike Srpske dobili su po četvrti put, a srebrnim ordenom odlikovano je više članova ovog udruženja.

A kako znaju da primaju nagrade za svoj rad, dubički lovci znaju i da nagrađuju,tako su danas za počasne članove udruženja izabrali potpredsjednika Lovačkog saveza Republike Srpske  Slobodana Župljanina i direktora „Banjalučkog velesajma“ Dragana Bojanića, te zahvalnice i priznanja uručili i drugim zaslužnim pojedincima.

Župljanin je istakao da LU „Jelen“ zaslužuje svaki respekt i poštovanje , prije svega zbog dugogodišnje tradicije , te spada u red najboljih udruženja u Lovačkom savezu RS.

Koliko ja pratim njihov rad, ovo udruženje je veoma aktivno , ima veliki broj članova, a izvode i vrlo različite aktivnosti na uzgoju i zaštiti divljači, na izgradnji lovno-tehničkih i lovno-uzgojnih objekata,kazao je Župljanin.

On je rekao da ljudi ovdje vole lov i da su spremni  na odricanja,da mnogo toga rade i izgrađuju vlastitim sredstvima,vlastitim resursima što Lovački savez podržava , kao i kod drugih udruženja koja poštuju Zakon o lovstvu , Statut Lovačkog saveza, svoje normativne akte i rade na dobrobit zajednice.

Za novoizgrađeni gater u Demirovcu Župljanin je rekao da takvog objekta , po gabaritima i tehničko-taktičkim karakteristikama praktično nema na ovim prostorima , tako  da je to sasvim  sigurno na korist i dobrobit LU „Jelen“  i generalno lovstvu i lovcima u Republici Srpskoj.

Direktor „Banjalučkog velesajma“ Dragan Bojanić je rekao da ovo dubičko lovačko udruženje od prvog dana sarađuje sa „Banjalučkim sajmom“,kada je u pitanju Sajam lova, ribolova,ekologije i sporta.

On je istakao da je LU“Jelen“ stalni učesnik sajma i ima izuzetno zapaženu ulogu i mjesto u razvoju lovnog turizma u svom gradu, Banjaluci, Republici Srpskoj.

Oni su jedni od osnivača tog sajma , naravno zajedno sa „Banjalučkim sajmom“ i mojim matičnim Lovačkim udruženjem „Zmijanje“ iz Banjaluke , kazao je Bojanić.

Predsjednik Lovačkog udruženja „Balj“ iz Kostajnice Nenad Reljić je istakao veoma dobru saradnju koju ovo udruženje ima sa kolegama iz Kozarske Dubice.

Probleme sa razgraničenjem lovišta riješili smo prije nekoliko godina, zajedno sarađujemo u lovu,ali i u sprečavanju krivolova, rekao je Reljić.

On je  dodao da će novootvoreni gater biti dodatna prilika za saradnju , s obzirom na to da će i oni svoje pse moći tu da uvježbavaju.

Dobrom saradnjom sa dubičkim lovcima pohvalio se danas i Stevan Tadić predsjednik Lovačkog udruženja „Pastirevo“ iz Dobrljina.

Već duži niz godina mi imamo odličnu saradnju ,jedni druge posjećujemo, zajedno lovimo i družimo se, zajedno nastupamo prema Savezu i regionalnim organizacijama, kazao je Tadić .

Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica  Mile Zlojutro je rekao da je LU „Jelen“ najagilnije udruženje u našem gradu.

Sama činjenica da postoje više od stotinu godina ,ali i ova ekipa koja unazad deceniju i više  vodi udruženje pokazuju kako lovstvo može biti samoodrživo, kako se mogu izdvajati sredstva i uz minimalnu pomoć obnavljati i graditi objekti, kazao je Zlojutro.

On je rekao da je lovstvo možda i jedna od najvažnijih turističkih grana u Kozarskoj Dubici,što ne znači da tu još nema prostora , da se u saradnji sa opštinom ,Vladom RS, i ostalima može  i dalje razvijati.

Lovačko udruženje „Jelen“ osnovano je davne 1910.godine i jedno je od prvih lovačkih društava organizovanih na ovim prostorima, ima više od 500 članova i gazduje lovištem koje se prostire na više od 47.000 hektara. (www.rtv-kd.com)\

Be the first to comment

Leave a Reply