Оживјела ловишта у зворничком крају

Поздравне ријечи предсједника ЛУ Вукови са Дрине Бранислава Мирковића

Више од 300 ловаца из Ловачког удружења „Вукови са Дрине” из Зворника,  у суботу,  5. октобра, кренули су у нову ловну сезону. На традиционалној забави, у  Петковцима, код Зворника, окупили су се овдашњи ловци и уз ловачке специјалитете дружили се са гостима из ловачких удружења из окружења, прије свега регије Бирач, те својих пријатеља из Семберије и Богатића у Србији.

-Током предстојеће ловне сезоне стриктно ћемо поштовати план коришћења ловишта, како не би нарушили бонитет дивљачи – казује Бранислав Мирковић, предсједник зворничких ловаца, кога затичемо у друштву предсједника Скупштине ЛУ „Вукови са Дрине” Драгана Алемпића, и предсједника ловне секције Петковци Славише Пантића, који, као прави домаћини, дочекују све ловце и госте да би уз богату трпезу и расположену музичку пратњу, провели неколико сати заједничког дружења.

Мирковић, који је недавно по трећи пут изабран за предсједника ЛУ “Вукови са Дрине”, наглашава да се на отварању ловне сезоне лове само лисице, док ће од сљедећег викенда, 13. октобра, на нишану бити фазани, дивље патке и зечеви, подсјећајући да су,  због појаве Афричке куге у окружењу, зворнички ловци нешто раније, 1. септембра, “отворили” сезону лова на дивље свиње.



На свечаност, уприличену поводом почетка нове сезоне, у Петковце је стигао и члан Управног одбора Ловачког савеза Републике Српске Здравко Илић, који се пренио поздраве руководства Ловачког савеза Републике Српске и колегама ловцима из зворничког краја пожелио успјешну предстојећу ловну сезону.

-Желим да вам се захвалим на пријатељској добродошлици и доброј организацији овог лијепог догађаја и дружења са добрим људима и добрим домаћинима. Ово је прилика да се нешто више каже и о добром раду ЛУ “Вукови са Дрине”, чије име се с поштовањем изговара и у Ловачком Савезу Републике Српске и у надлежном министарству, захваљујући, поред осталог, и предсједнику Браниславу Мирковићу и његовим сарадницима – истакао је Илић.

Предсједник ловне секције Петковци у протекле четири године био је Петко Јокић, са ловачким стажом од преко двије деценије.

– Ово је традиционална свечаност наших ловаца. За сваког ловца почетак ловне сезоне је посебан тренутак – казује Петко Јокић,  наводећи да су ловци из Петковаца у протеклом периоду изградили двије нове високе чеке за срнећу дивљач, те у потпуности реновирали ловачку кућу на Обртку, изнад села Китовница.

У оваквим приликама не изостају ни ловци ветерани. Колико им здравље и године омогућавају дошли су да својим присуством “обиљеже”  почетак нове ловне сезоне.

„За мојих осам деценија живота,  оваква окупљања ловаца су најљепши догађај. Дошао сам да се видим са другарима с којима ловим неколико деценија. За мене је најважније дружење”,  на свој начин дочарава ловачку атмосферу Мићо Ерић,  стари ловац из Зворника.

У ЛУ „Вукови са Дрине”, пракса је да, сваке године, у првој декади октобра,  једна од четири секције буде организатор свечаности уприличене почетку нове ловне сезоне. Више од 40 ловаца секције Петковци, уз много труда и ангажовања, као и помоћ матичног удружења,  показали су се као прави домаћини.

Добар поглед и – срећан лов!

 

                                                                                      Мишо Лазаревић

 

Be the first to comment

Leave a Reply