Почео одстрел дивљих свиња ради провјере присуства Афричке куге VIDEO

Ловци ових дана врше одстрел дивљих свиња како би се утврдило има ли и у Републици Српској Афричке куге. План је, како је одлучило Министарство пољопривреде, да се одстрели око 100 дивљих свиња у ловиштима у пограничном подручју са Србијом и Хрватском, које су већ увеле радикалне мјере. 

Како су дивље свиње најчешћи преносиоци болести за коју још не постоји вакцина, одстрел је био једини начин да се провјери присуство болести. 

„Према информацијама које имамо у цијелој Републици Српској је кренуо одстрел, а оно што је битно напоменути јесте да је то континуирана акција, неће се завршити на једном одстрелу. Имамо јасна упутства шта даље на терену, вршити праћење дивљачи,“ рекао је Саво Минић, предсједник Ловачког савеза Републике Српске.

„Наредбом је дошло да одстрелимо до три јединке дивље свиње и ми се надамо да ћемо испунити тај број. До када? До идућег викенда. Треба да се узму узорци крви и свих органа који су наложени наредбом да се узму,“ рекао је Дарко Бећаревић, предсједник Ловачког удружења Мотајица Дервента.


Узорци органа и крви одстрељених дивљих свиња шаљу се Ветеринарском институту, а надзор ће бити настављен током године. Радиће се и мониторинг домаћих свиња код фармера у пограничном подручју, а на јесен ће бити организован још један одстрјел. 

Пренос болести преко дивљих свиња је готово немогуће спријечити, јер се не може зауставити њихов прелазак преко границе. Тако се афричка куга преноси контактом заражених са здравим свињама.

Болест, међутим, могу унијети и путници, доношењем меса из заражених земаља, у ком, ако је месо замрзнуто, вирус може да преживи и до три године. Између осталог, може да се унесе контаминираном храном и водом, одјећом и обућом, али и на гумама превозних средстава. 

Ту надлежност преузима Канцеларија за ветеринарство БиХ, која би требало да спријечи увоз. У Српској се надају да Афричка куга неће доћи до нас, али су спремни за супротни сценарио. 

„Онда се проводе сасвим друге мјере, које су везане за спречавање промета животиња, за додатни одстрел. Чак се у неким екстремним ситуацијама врши одстрел до биолошког минимума што, нажалост, није добро и очекујемо и надамо се да до тога неће доћи, али је свакако предвиђен низ мјера уколико се утврди присуство вируса,“ рекао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. 

Иако се афричком кугом не може заразити човјек, њена појава узроковала би енормну штету домаћим произвођачима свиња, јер би се морала извршити комплетна еутаназија. У свијету је до сада заражено и убијено преко 800 хиљада дивљиих свиња.

ATV

Be the first to comment

Leave a Reply