Позив за достављање узорака у циљу надзора над афричком и класичном кугом свиња

Јавна установа Ветеринарски институт Републике Српске „Др Васо Бутозан” из Бањалуке упутио  је Ловачком савезу Републике Српске допис у коме се позвају чланови савеза на достављање узорака у цијљу надзора над афричком и класичном кугом свиња. Такође је достављен и образац А5 за достављање узорака ловаца који који можете преузети  О В Д Ј Е.

Допис преносимо у цијелости:

„Желимо да Вас информишемо о потреби наставка наше сарадње у складу са епидемиолошом ситуацијом у земљама окружења, односно ЕУ, и превентивним дјеловањем као најважнијим мјерама заштите од уноса и ширења патогена односно узрочника заразних болести домаћих и дивљих животиња, као и људи. Тренутна стање у ЕУ по питању афричке куге свиња (АКС) је сљедеће: У 2014. години болест је пријављена у Бјелорусији, а затим у ЕУ земљама Естонији, Латвији, Литванији и Пољској. У 2015. год. у ЕУ је био највећи број регистрованих случајева АКС, више од 800 случајева од чега 95% у дивљих свиња. У 2017. год. болест је забиљежена у Републици Чешкој и Румунији. У 2018. Мађарска, Бугарска и дање ширење у свим земљама.

У складу са горе наведеним, као и важећим Програмом мјера здравствене заштите животиња у Републици Српској у 2018. години (Број: 32/18) у предстојећој сезони лова на дивље свиње потребно је достављати узорке од редовно одстрељених дивља свиња на лабораторијске претраге у циљу дијагностике афричке и класичне куге свиња (ККС). Напомињемо да је у  сезони 2015/2016. године укупно је прегледано 148 узорака поријеклом из сљедећих општина: Соколац, Лакташи, Бања Лука, Козарска Дубица, Брод, Градишка, Нови Град, Котор Варош, Милићи, Челинац, Шамац, Дервента и Теслић. Сви узорци су били негативни на присуство вируса класичне куге свиња – ККС (графикони 1-3). У Републици Српској, БиХ нисмо вршили контролу на афричку кугу свиња, па бисмо то урадили у склопу заједничког надзора са ККС.

                Ови подаци су изузетно корисни за даљи надзор и епидемиолошку интерпретацију класичне куге свиња у Републици Српској и Босни и Херцеговини и доношење мјера политике у овом сектору.  Из тог разлога нам је било изузетно важно учествовање ловачких организација у овом процесу. Овим извјештајима ћемо додати и надзор над АКС у предстојећој ловној сезони.

                У вези са тим, позивамо Ловачке организације да се одазову на наш захтјев и у складу са могућим капацитетима достављају узорке у Националну референтну лабораторију за дијагностику афричке и класичне куге свиња Босне и Херцеговине – ЈУ Ветеринарски институт Републике Српске „Др Васо Бутозан” Бања Лука, Бранка Радичевића 18 или Рачанска 56, 76300 Бијељина.“

*******

 КЛАСИЧНА КУГА СВИЊА

                Класична куга свиња (ККС) је вирусна, високо заразна болест домаћих и дивљих свиња. Појављује се широм свијета.   Стопа смртности је висока, а болест пролази најчешће у акутном облику. Клинички знаци ККС су: висока температура, крвављења по кожи и слузницама, љубичаста дисколорација коже (уши, екстремитети, абдомен), очни и носни исцједак, дијареја и понекад повраћање. Патолошке промјене након угинућа су: свјежа крвављења на мандибуларним и ретрофарингеалним лимфним чворовима, крајницима, гркљану, бубрезима, слезини, мокраћној бешици и илеуму. Код дивљих свиња најчешће се запажају нагла угинућа свиња на неком ловишту. Болест може да прође у хроничном облику код дивљих свиња, а да се не запажају веће промјене.

АФРИЧКА КУГА СВИЊА

Афричка куга свиња (АКС) је контагиозна вирусна болест домаћих и дивљих свиња. Дивље свиње се сматрају главним резервоаром вируса у подручјима гдје се болест ендемски појављује. Болест се шири контактом заражених са здравим свињама, исхраном свиња помијама у којима има контаминираних остатака хране, контаминираном храном и водом, одјећом и обућом, контаминираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, лешевима угинулих и закланих животиња, глодарима, инсектима. Знаци обољења укључују високу температуру, тешку депресију, анорексију, крварења по кожи, коњунктивитис, повраћање, воденасту до крваву дијареју, убрзано дисање и пулс, абортусе гравидних крмача, цијанозу и одсуство кординације. У блажим акутним облицима болести присутни су респираторни поремећаји (кашаљ, кијање, отежано дисање) и гастроинтестиналне сметње у виду дијареје, али и опстипација. У лешевима је вирус инфективан 3-5 недења.                         

Вакцина и терапија за ову болест не постоји. С обзиром да не постоји вакцина за контролу болести, веома је битно заштитити и спречити њен продор -у земље слободне од АКС.

Успешност програма контроле и ерадикације АКС заснива се на:

  • хитном пријављивању угинућа дивљих и домаћих свиња без симптома и које имају симптоме хеморагичног синдрома (слични симтоми као код сумње на класичну кугу свиња) надлежној ветеринарској инспекцији или ветеринарској организацији,
  • идентификацији и уништавању обољелих животиња, депопулацији инфицираних запата;
  • нешкодљивом уклањању производа од инфицираних свиња;
  • забрани промета свиња и производа пореклом од свиња;
  • примени строгих биосигурносних и зоосанитарних мера (дезинфекционе баријере, уклањање отпада, прање и дезинфекција превозних средстава, итд.);
  • епизоотиолошком надзору запата;
  • забрани храњења свиња помијама као и уклањању споредних производа свиња;
  • забрани контакта између домаћих и дивљих свиња;
  • забрани контакта домаћих свиња са деловима угинулих или одстрељених дивљих свиња, укључујући месо и споредне производе дивљих свиња;
  • дезинфекцији на улазним местима на фармама као и у објектима у којима се држе свиње.

ГРОЗНИЦА ЗАПАДНОГ НИЛА (ГЗН)

Узрочник болести је вирус из рода флавивирус. Могу да оболе птице и животиње, а болест спада у зоонозе. Клинички се описује симптомима запаљења мозга и можданица: главобоље, мучнине, повраћање, хипетермија, у тежим случајевима парализом. Код 15% пацијената код којих се развију нервни симтоми долази до смрти.  Главни резервоар вируса су птице, док су у циклус трансмисије укључени коњи. Дивље птице су посебно значајне са аспекта здравља људи и животиња и представљају преносиоце вируса на велике раздаљине.

Образац А5 за достављање узорака ловаца који који можете преузети О В Д Ј Е

 

КРАТКО УПУТСТВО за УЗОРКОВАЊЕ 

  • Институт ће бесплатно прегледати узорке дивљих свиња на трихинелу уз достављене узорке органа.
  • Ловачке организације не сносе финансијске трошкове лабораторијских претрага.
  • Потребно је попунити образац за узорковање са подацима о ловишту.
  • Узорке можете доставити лично, или обавјестити институт да је узорковање извршено. У складу са вашим обавјештењима узимачи ЈУ Ветеринарског института Републике Српске „Др Васо Бутозан” Бања Лука ће организовати преузимање узорака од ловачких организација.
  • Узорке можете доставити и брзом поштом на трошак института (послати смрзнуто и упаковано у непропусне вреће и кутије).
  • Стручњаци Института су спремни одржати радионице-предавања о овим (и другим) болестима ловачким организацијама, ако сматрате зе крисним.

ДИВЉЕ СВИЊЕ

Узорци за анализе су органи:

  1. СЛЕЗИНА, БУБРЕЗИ, ЛИМФНИ ЧВОРОВИ
  • Након узорковања, органе је потребно спаковати у пластичне кесе (замрзивач и сл.) и означити узорке бројевима да се зна од које су свиње (ако има више свиња).
  • Узорке органа је потребно чувати на -200Ц (температура замрзивача) или фрижидера ако ће у року 24-48 сати бити достављени у Институт.
  1. КРВ
  • По могућности узети крв у епрувете (након одстрела шприцом из срца). Институт ће обезбједити епрувете и шприце.

СРНЕЋА ДИВЉАЧ

  • Као узорке потребно је узети крв у епрувете (након одстрела шприцом из већег крвног суда или срца). Институ ће обезбједити епрувете и шприце.

ПТИЦЕ

  • Цијеле лешеве угинулих птица.
  • Спаковати у пластичне кесе (замрзивач и сл.) и означити узорке бројевима да се зна од које су птице (ако има више птица).
  • Узорке органа је потребно чувати на -200C (температура замрзивача) или фрижидера ако ће у року 24 сати бити достављени у Институт.

Образац А5 за достављање узорака ловаца који који можете преузети О В Д Ј Е

 

Be the first to comment

Leave a Reply