Прољећно пребројавање дивљачи у ловачким удружењима регије Бирач

У ловачким удружењима регије Бирач у току је прољећно пребројавање дивљачи. Инвентурисање ловног подручја, које је предуслов доброг газдовања и кориштења дивљачи, пред предстојећу ловну сезону, међу 2.200 ловаца ове регије, један је од најважнијих задатака у мјесецу марту.
Ловачко удружење „Соко“ из Козлука, пребројавање дивљачи организовало је 10. марта на четири локације.
У овој акцији, која је трајала од 8 до 13 часова, учествовало је око 200 ловаца, што представља веома добар одзив имајући у виду да удружење броји око 300 чланова.
Предсједник „Сокола“ Раде Стевић изразио је задовољство приступом, организацијом и посебно масовношћу ловаца у евидентирању дивљачи.
-Резултати пребројавања показали су да у ловишту имамо завидан број дивљачи. Наш циљ коме годинама тежимо и у духу кога се и понашамо је да увијек у ловиште више унесемо дивљачи, него што из њега изловимо – истиче Стевић, наглашавајући да минула зима и ниске температуре нису оставиле веће посљедице по заштићену дивљач.
Главни лововођа у ЛУ „Соко“ Милан Стјепановић-Ћепало каже да је акција пребројавања веома значајна, јер се на овај начин утврђује бројност дивљачи у ловишту, односно број ловних дана у предстојећој ловној сезони.
-На основу акције пребројавања дивљачи, правимо ловну карту и календар лова колико ће се ловити поједине врсте дивљачи – наводи Стјепановић.
Он каже да је акција пребројавања озбиљно схваћена у свих девет ловних секција удружења, те да је учествовао и један број ловаца који привремено живе и раде у иностранству, прије свега Њемачкој, Швајцарској и Аустрији.
Ако је судити по резултатима пребројавања, козлучки ловци, пред наредну ловну сезону, кад је у питању племенита дивљач, располажу са око 480 јединки фазана, затим око 780 зечева и око 260 грла срнеће дивљачи.
Након успјешног пребројавања дивљачи, у Пађинама је организован и ручак са ловачким паприкашом за све учеснике ове акције.

М. Лазаревић

Ловачки паприкаш за све учеснике акције пребројавања дивљачи
Добар одзив ловаца из свих секција
Милан Стјепановић и Раде Стевић
Група ловаца из Трновице, Јасенице и Табанаца

Be the first to comment

Leave a Reply