Proslava 25. rođendana u martu

Svečana sjednica Skupština povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja Lovačkog saveza Republike Srpske biće održana u martu u Banskom dvoru u Banjaluci, odlučeno je na posljednjoj sjednici Upravnog odbora LSRS.

Ideja je da organizacija koja broji oko 22.000 članova, koji uglavnom dišu kao jedan i bore se za iste ciljeve, obilježi dvije i po decenije postojanja na najljepši mogući način, uz sumiranje svega urađenog, iznošenje kratkoročnih i dugoročnih planova, te uz bogat kulturno-umjetnički program.

– Slobodno mogu da kažem da je to 25 godina razvoja i unapređenja LSRS, pa ćemo iz tog razloga sve sabrati u jednu monografiju, koja će biti lična karta saveza. Svjesni smo da je to dug i mukotrpan posao i nećemo žuriti nego ćemo je izdati u toku kalendarske godine. Poseban osvrt na svečanosti biće na posljednje dvije i po godine otkako su zaključeni novi desetogodišnji ugovori sa korisnicima lovišta, te posljednju godinu u kojoj smo imali nesebičnu pomoć Vlade RS, ušli na budžet i dobili značajna sredstva za kapitalna ulaganja, koja ćemo nastaviti da dobijamo i ubuduće – rekao je predsjednik LSRS Savo Minić.Završni račun poslovanja i bilansa urađenog završen je krajem februara, on naglašava da je potpuno jasno kako je prethodna godina pobila sve rekorde kada su u pitanju ulaganja.

– Realizovali smo mnogo projekata, obogatili lovišta najmodernijim čekama, hranilicama, plašilicama, video-nadzorom… Sve investicije išle su preko lovačkih udruženja, što govori da je LSRS krovna organizacija i da kao takva nema sitne interese. Naša glavna aktivnost bila je da udruženja direktno povežemo sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da ona budu krajnji korisnici i da opravdaju dobijena sredstva. Kad je u pitanju lovstvo i sve ono što ima veze sa reprodukcijom, rezultati ne mogu da budu vidljivi za mjesec, ali će se i te kako vidjeti ove godine. Ne želimo time posebno da se hvalimo, jer to podrazumijeva naše djelovanje – naglasio je Minić.

Osim nastavka započetih poslova ključni zadatak u ovoj godini biće konačna implementacija CITES konvencije.

– Čekamo formiranje Savjeta ministara na nivou BiH, jer su neki rokovi CITES konvencije potpisane 2008. godine istekli. Ubijeđen sam da su stvoreni uslovi da počnemo sa njenom implementacijom, a nakon svega što smo uradili u lovištima potpuno spremni čekamo inostrane lovce. Na taj način ćemo podići standard naših lovaca, obezbijediti novac za nova ulaganja i dalji razvoj – pojašnjava Minić.

Zatim je podvukao da nije odustao od prvobitne ideje primjene CITES-a.

– Ne bježimo od toga da on bude na nivou BiH. To je slično kao sa pasošima ili ličnom kartom. Ali upravljačku strukturu moraju da imaju i RS i BiH. Dakle da za dozvolu za inostranog lovca ne moramo ići u Sarajevo, nego da je izvadimo na teritoriji RS. Imamo odličnu saradnju sa kolegama lovcima iz FBiH i da se njih pita odavno bi bila usvojena. Međutim, kada se umiješa politika, to je druga stvar. Prilično smo sigurni da bismo dozvolu čekali duže nego što bi lovac boravio kod nas i ne želimo da se dovedemo u tu poziciju – rekao je Minić.

Lovočuvarima veća ovlašćenja

Savez će u narednom periodu pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona o lovstvu u dijelu ovlašćenja lovočuvara.

– Krivolov je postojao i u totalitarnim režimima, a postoji i danas. Ne zatvaramo oči pred problemima, nego se trudimo da ih rješavamo. Sigurni smo da bi lovočuvari bili vrlo efikasniji i smanjili krivolov da imaju zakonska ovlašćenja, pa ćemo se potruditi da to izdejstvujemo – rekao je Minić.

Stop previranjima

U 95 odsto lovačkih udruženja nema međuljudskih problema, svako radi svoj posao i poštuje upravljačku strukturu. Međutim ima i onih koja ne funkcionišu najbolje.

– LSRS će se uključiti u pojedine sukobe unutar udruženja, u šta ranije nije bio uključen. Ne možemo da dozvolimo da stotine lovaca ispaštaju zbog sitnih interesa jednog ili dvojice ljudi, pa ozbiljno razmišljamo o tome da ustanovimo radno tijelo koje će na neki način nadgledati izbore u udruženju, ne želeći da budemo neka kontrola, nego da spriječimo mogućnost da se izborni proces ili primopredaja vlasti otegne na nekoliko mjeseci – rekao je Minić.

Dušan Repija

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply