Radivoje Maksimović 40 godina posvtio lovočuvarskoj službi

Nakon održang sastanku Upravnog odbora Lovačkog Saveza Republike Srpske koji je održan u petak u Loparama domaćini su iskoristili priliku svom dugogodišnjem lovočuvaru Radivoji Maksimoviću, koji odlazi u penziju, darovali lovačku pušku bokericu.

Tom prilikom je Savo Minić predsjednik LSRS Savo Minić izrazio zahvalnost za Radivojin požrtvovan rad te u ime Lovačkog saveza poklonio komplet lovačkog odijela.

Radivoju je službu lovočuvara počeo daleke 1977. godine, a Lovačko udruženje Majevica iz Lopara imalo je tada mnogo veću površinu lovišta nego danas.

Kroz svoj dugogodišnji rad Radivje je vidio sve i svašta, mnoge stvari kaže i nisu za pričanje ali je izdvojio slučaj kada je uhvatio pored odstrijeljene srne lovokradicu i nije ga puštao iz ruku dok nije stigla policija.

Taj slučaj lovokrađe je procesuiran na sudu, a lovačko udruženje je dobilo naknadu štete.

Od ove godine Radivoje je predsjednik stručne službe Savjeta za lovstvo-glavni lovovođa u lovačkom udruženju Majevica iz Lopara gdje će svoje lovačko znanje nesebično prenositi mlađima.

I na kraju valja napomenuti da je njegovo imanje vrijednog Radivoja prije par godina potpuno uništilo klizište te  je bio prinuđen sagraditi novi dom na sigurnijem mjestu.

E to je naš Radivoje… 

Jeleni

Vrijedno pomena je da je Lovačko udruženje Majevica iz Lopara do izbijanja ratnih sukoba imalo između 180-200 grla jelenske divljači.

Ratna vremena i linija razdvajanja na Majevici su desetkovali tu populaciju, a zadnji primjerci jelena nestali su oko 2.000-te godine.

Na upit hoćemo li jelene vratiti Majevici ovaj vitalni 65 godišnjak je uz osmjeh vidno živnuo i rekao da je uvjek tu sa svojim znanjem i iskustvom.

U poslijeratnim godinama Majevičko lovište pravilnim gazdovanjem i zaštitom je bilo pravi rasadnik za srneću divljač koja se širila na sve strane.

Miladin Božić

Be the first to comment

Leave a Reply