Raspisan javni poziv za dodjelu sredstava za projekte lovačkih udruženja

Banjaluka – Za unapređenje i razvoj lovstva i lovnog turizma u Republici Srpskoj Vlada RS je i ove godine obezbijedila oko 400.000 maraka, a novac je namijenjen lovačkim udruženjima koja svoje projekte mogu da prijave do kraja juna.

Istakao je to predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić, naglasivši da je u toku javni poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za dodjelu tih sredstava.

– Lovačka udruženja mogu da apliciraju na javni poziv i za projekte obezbijede 50 odsto od ukupne vrijednosti projekta. Najveći iznos koji ministarstvo može da odobri je 5.000 KM – pojasnio je Minić, naglasivši da isti iznos koji obezbjeđuje Vlada RS u ovom slučaju treba da obezbijede i lovačka udruženja.Podsjetivši na dobra iskustva iz prethodne godine, naglasio je da su lani zahvaljujući ovom vidu podrške nabavili 38 visokih zatvorenih čeka „romanija“, više od 200 automatskih hranilica, te više od 400 kamera. Osim toga, dodao je Minić, uređena su lovišta, sanirani poljski putevi te nabavljena divljač zeca i fazana.

– Rok za dostavljanje prijedloga projekata je 30. jun. Rješenja za realizaciju odobrenih projekata izdavaće Agencija za agrarna plaćanja, a nakon što dobiju rješenje lovačka udruženja imaće rok od 90 dana da realizuju sve što su planirali – istakao je Minić, naglasivši da su vidljivi rezultati svega što je lani urađeno u lovištima.

On je podsjetio i da je Vlada RS lani oslobodila lovce plaćanja poreza na oružje. Minić je naglasio da, osim novca za te projekte, planiraju i nekoliko projekata iz proširenog fonda reprodukcije te da bi ukupna ulaganja Vlade RS u lovstvo u ovoj godini mogla da iznose oko pola miliona maraka.

Strani lovci sve brojniji u našim lovištima

Savo Minić je istakao da je od decembra prošle godine pa sve do kraja aprila ove, koliko je trajala sezona lova na medvjede, u lovištima širom Srpske odstrijeljeno 15 medvjeda, što je istorijska brojka.

– Za samo jedan vikend odstrijeljena su četiri medvjeda. To je dokaz da možemo pozvati inostrane lovce u naša lovišta i pokazati im kakvu divljač imamo. Nadamo se da će uskoro biti formiran Savjet ministara BiH kako bi bio riješen problem primjene CITES konvencije, da bi inostrani lovci mogli da iznose trofeje iz RS i BiH- kazao je Minić.

 

Milijana Latinović

Be the first to comment

Leave a Reply