Расписан јавни позив за додјелу средстава за пројекте ловачких удружења

Бањалука – За унапређење и развој ловства и ловног туризма у Републици Српској Влада РС је и ове године обезбиједила око 400.000 марака, а новац је намијењен ловачким удружењима која своје пројекте могу да пријаве до краја јуна.

Истакао је то предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић, нагласивши да је у току јавни позив Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за додјелу тих средстава.

– Ловачка удружења могу да аплицирају на јавни позив и за пројекте обезбиједе 50 одсто од укупне вриједности пројекта. Највећи износ који министарство може да одобри је 5.000 КМ – појаснио је Минић, нагласивши да исти износ који обезбјеђује Влада РС у овом случају треба да обезбиједе и ловачка удружења.



Подсјетивши на добра искуства из претходне године, нагласио је да су лани захваљујући овом виду подршке набавили 38 високих затворених чека „романија“, више од 200 аутоматских хранилица, те више од 400 камера. Осим тога, додао је Минић, уређена су ловишта, санирани пољски путеви те набављена дивљач зеца и фазана.

– Рок за достављање приједлога пројеката је 30. јун. Рјешења за реализацију одобрених пројеката издаваће Агенција за аграрна плаћања, а након што добију рјешење ловачка удружења имаће рок од 90 дана да реализују све што су планирали – истакао је Минић, нагласивши да су видљиви резултати свега што је лани урађено у ловиштима.

Он је подсјетио и да је Влада РС лани ослободила ловце плаћања пореза на оружје. Минић је нагласио да, осим новца за те пројекте, планирају и неколико пројеката из проширеног фонда репродукције те да би укупна улагања Владе РС у ловство у овој години могла да износе око пола милиона марака.

Страни ловци све бројнији у нашим ловиштима

Саво Минић је истакао да је од децембра прошле године па све до краја априла ове, колико је трајала сезона лова на медвједе, у ловиштима широм Српске одстријељено 15 медвједа, што је историјска бројка.

– За само један викенд одстријељена су четири медвједа. То је доказ да можемо позвати иностране ловце у наша ловишта и показати им какву дивљач имамо. Надамо се да ће ускоро бити формиран Савјет министара БиХ како би био ријешен проблем примјене CITES конвенције, да би инострани ловци могли да износе трофеје из РС и БиХ- казао је Минић.

 

Милијана Латиновић

Be the first to comment

Leave a Reply