Ренџери НП Сутјеска дроном и сензорским камерама чувају животињско царство

Фоча – Подручје Националног парка “Сутјеска” тренутно настањује око 800 дивокоза, а да би се достигао оптималан капацитет станишта од 1.300 јединки, ова јавна установа је “објавила рат” криволовцима и уз помоћ дрона и друге савремене опреме све је успјешнија у тој борби.
Стручни сарадник за лов у Националном парку “Сутјеска” Жељко Секулић појаснио је да је уже подручје парка строго заштићено и да је лов ту забрањен, док је у широј зони заштите, у Посебном ловишту површине 49.106 хектара, дозвољен комерцијални лов, али уз годишњи одстрел свега два и по одсто од укупног броја дивокоза.

“То је 21 јединка за ову годину. Репродуктивна моћ дивокозе је мања од осталих врста дивљачи, јер она тек са двије и по године учествује у парењу, док се срна пари знатно раније, тако да се дивокоза најмање лови. Срна доноси најчешће на свијет двоје младих, а дивокоза углавном једно”, рекао је Секулић.

Он је навео да Посебно ловиште тренутно настањује око 750 срна и око 70 медвједа, а да је богато и вуком, великим тетријебом, зецом, јаребицом, шумском коком, те да ловци долазе из свих крајева Европе.

“Много је домаћих гостију из БиХ и Србије, али често нам долазе и ловци из Аустрије, Чешке, Велике Британије и других земаља. Прољетос су нам долазили Аустријанци у лов на тетријеба, медвједа и вука”, навео је Секулић.

Према цјеновнику ресорног министарства, који је исти за сва комерцијална ловишта у Српској, одстрел медвједа златне медаље, са више од 300 поена, кошта 8.500 КМ, сребреног 7.000, а бронзаног 5.500 КМ, а ове године је у Националном парку “Сутјеска” дозвољен одстрел пет медвједа.

Захваљујући дрону, са којим врше надзор ловишта из ваздуха, као и сензорским камерама, које постављају на више мјеста у ловишту, али и даноноћним присуством на терену, ловочувари су у посљедњих десет мјесеци открили 12 криволоваца и заплијенили 10 пушака.

“Набавили смо савремени дрон који нам много олакшава посао. Добили смо га од пријатеља из Београда, а његова вриједност је око 5.000 КМ”, рекао је директор Националног парка “Сутјеска” Дејан Павловић.

Он је додао да би ускоро требала бити набављена и термовизијска камера.

“Та камера биљежи све покрете у природи, сваког живог организма и људи. Максимално ћемо се посветити заштити природе и природних љепота Националног парка жСутјескаж, истакао је Павловић.

На подручју Националног парка постоје и трајно заштићене врсте дивљачи које се не смију ловити, а то су видра, вјеверица, кока великог тетријеба, кока љештарке, породице соколова, сова и орлова, међу којима је и сури орао. (Срна)

Be the first to comment

Leave a Reply