Саво Минић, предсједник Ловачког савеза Републике Српске: Од лова правимо бренд

Развој ловства, уређење законских прописа и коначна примјена CITES конвенције, која ће допринијети развоју ловног туризма, остају приоритети Ловачког савеза Републике Српске и у идућој години.

Истакао је то у интервјуу за „Глас Српске“ предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић, оцијенивши да је година на измаку била веома добра за ову организацију.

– Годину су обиљежила улагања у ловишта, изградња ловно-узгојних објеката и унос дивљачи и с поносом могу истаћи да је иза нас веома успјешна година по свим параметрима – истакао је Минић, додавши да лов у Српској постаје бренд.

ГЛАС: Колико је важна подршка Владе РС за унапређење ловства?

МИНИЋ: Влада Српске нас је препознала као веома важног партнера у сегменту узгоја и заштите дивљачи, те развоја ловног туризма. Показали смо шта као највећа невладина организација у Српској знамо и можемо. У протекле двије године у ловишта је уложено око два милиона марака. Развој ловства је дугорочан процес, па се некада неке активности не могу видјети послије годину или двије, али послије три или четири ефекти су много видљивији.

ГЛАС: Недавно сте разговарали и са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком о примјени CITES конвенције. Можемо ли очекивати да ће ускоро почети њена примјена?

МИНИЋ: О примјени CITES конвенције причамо већ четири године и вјерујем да је дошло вријеме да већ на почетку новог мандата добијемо све потребне дозволе. Сматрам да је крајње вријеме да се то ријеши, имајући у виду да у ФБиХ почињу да примјењују конвенцију која се односи на могућност извоза дивљачи и трофеја, па могу да обећам да ћемо са Владом РС и два надлежна министарства, сада када је формиран Савјет министара БиХ, направити крупне кораке ка примјени CITES-а. Подршку смо добили и од српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, посебно за израду плана газдовања угроженим врстама дивљачи, првенствено медвједа и вука, за шта су нам потребни и новац и људски ресурси.




ГЛАС: Шта ће конкретно значити примјена CITES конвенције за Ловачки савез РС?

МИНИЋ: Примјена CITES-а је значајан корак ка развоју ловног туризма. Он је већ узео замајац, јер смо само у прошлој години имали 14 одстрела медвједа у комерцијалном лову. Најчешће су ловци на ову дивљач били странци, без обзира на то што нису могли да изнесу трофеј. Није CITES једини разлог повећања доласка иностраних ловаца. Један од главних свакако је улагање у ловишта. Сигуран сам да ћемо смањити криволов и створити изузетне услове за што боље функционисање ловишта у Српској.

ГЛАС: Да ли сте и у којој мјери успјели подићи свијест ловаца да им на првом мјесту буде ловна етика?

МИНИЋ: Лов је одувијек био захтјеван хоби у сваком смислу, а сада полако од њега правимо бренд. Понашање ловца мора бити у фокусу. Истина је видљива на терену и по извршењу лова, те објектима. Ловци све више пажње придају изгледу униформе, набавци паса, њиховом испиту урођених особина, оружју. Подаци показују да из године у годину имамо све боље оружје и онда долазимо до парадокса. Како је могуће да нас има све више и да имамо боље и прецизније оружје, а да имамо више дивљачи? Е то је одговор на питање да идемо напријед. На правом смо путу да направимо организацију која ће моћи да парира, а већ могу да кажем да то чини, савезима у региону.

ГЛАС: Да ли ће ловци и ове године на Дан Републике учествовати у свечаном дефилеу као и претходних година?

МИНИЋ: Упутили смо захтјев да наступимо у пуном ешалону, са 50 чланова. Сашили смо и додатне униформе, тако да ћемо поново достојно представити нашу организацију, која броји више од 23.000 чланова.

Избори

ГЛАС: Ловачки савез РС у марту идуће године очекују избори за ново руководство. Каква су Ваша очекивања, с обзиром на то да сте добили подршку свих регија?

МИНИЋ: Поносан сам што први пут избори у Ловачком савезу РС нису подијелили ловце по било ком основу. Подршка из свих регија сигурно је дошла због свега што смо урадили у овом мандату, од Закона о оружју и муницији, Закона о порезу на оружје, обезбјеђивању новца за капиталне инвестиције у ловиштима, промјену правилника, сервисирање Ловачког савеза и свега осталог. Само изврсним резултатима можемо оправдати повјерење које смо добили.

Be the first to comment

Leave a Reply