Саво Минић, предсједник ЛСРС: Ловци на располагању ресорном министарству за сервисирање ловишта

Бањалука – Афричка свињска куга, која мјесецима хара по Европи и наноси велике губитке узгајивачима, све више пријети и домаћим фармама, а у циљу спречавања заразе и због сумње да се болест појавила у Србији, БиХ је спустила рампу за увоз свиња и свињског меса из те земље. 

Из Канцеларије за ветеринарство БиХ у понедјељак су саопштили да су усвојили Упутство о привременој забрани увоза одређених пошиљки ради спречавања уноса афричке свињске куге из Србије у БиХ.

– Забрањује се увоз домаћих и дивљих свиња, свињског меса, те производа који нису обрађени на начин да је са сигурношћу уништен вирус афричке свињске куге – саопштено је из Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић каже да су домаћи фармери у страху јер се догађа управо оно чега су се бојали.

– Иако још није званично објављено, афричка куга је стигла у Србију, а жариште болести је у селима између Београда и Младеновца. Убијеђени смо да ће болест стићи и код нас, само је питање кад – рекао је Маљчић.



Према његовим ријечима, највећа пријетња долази од малих газдинстава у Србији, која неконтролисано тргују свињама.

– Доћи ће до наглог пада цијена свиња у Србији што би могли искористити неки увозници из Српске. Због тога ћемо тражити хитан састанак са ресорним министром и захтијевати да се чува Дрина. Велики кланичари ће поштовати забрану, међутим скела на Дрини непрестано ради и то је пут којим се могу унијети заражене животиње – казао је Маљчић. Додао је да ће, уколико болест доспије у БиХ, штете бити несагледиве.

– Тамо гдје се болест појави морају се еутанизирати све свиње у кругу од три километра и то би уништило домаћу производњу, као и репутацију земље јер нико неће инвестирати у ризичне области – сматра Маљчић. 

Да би ситуација могла била тешка слаже се и помоћник министра за ветеринарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Драган Кнежевић који истиче да уколико се болест појави у РС и БиХ да би то могло изазвати потпуно уништење популације свиња. 

– Афричка куга је заразна болест која се шири врло брзо и има озбиљне социоекономске посљедице. Вакцина против болести не постоји, а нема ни ефикасног лијека и зато је важно да појачају контроле на граничним прелазима – рекао је Кнежевић и појаснио да се болест не преноси на људе и друге врсте животиња.  

Ванредни одстрел због мониторинга

Он је навео да је ресорно министарство донијело “Наредбу о ванредном одстрелу дивље свиње у ловиштима због мониторинга заразне болести афричке куге свиња” истичући да је корисницима спротско-рекреативних ловишта која граниче са Хрватском и Србијом наложен одстрел свиња.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић каже да су ловци на располагању ресорном министарству за сервисирање ловишта.

Анита Јанковић-Речевић

Be the first to comment

Leave a Reply