Savo Minić, predsjednik LS RS: Preventivne mjere zaštite od afričke kuge ne podrazumjevaju masovni odstrel

Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić još jednom je apelovao na sve lovce da se pridržavaju unaprijed određenog kalendara lova na divlju svinju i da ni u kom slučaju ne koriste novonastalu sitauciju za masovan i nekontrolisan odstrel nego kao primjenu mjera od zaštite od afričke kuge.

– Zakon, vrijeme i okolnosti koje su u okruženju nalažu od nas da svakim danom budemo sve aktivniji i pratimo situaciju. Međutim, moramo da djelujemo u okviru propisanih regualtiva. To ne podrazumijeva nikakav masovni i nekontrolisani odstrel, čak naprotiv – rekao je Minić sa sajt Lovačkog saveza Republike Srpske.On je dodao da je Lovački savez Republike Srpske u saradnji sa Minstarstvom poljoprivrede, šuamrstva i vodoprivrede kreirao preventivne aktivnosti koje se odnose na aktivan odstrel u smislu odstrela sa godišnjim planom i kalendarom lova.

– To bi značilo da do 1. septembra lov sa visokih čeka ili lov prigonom isključuivo bez pasa može i treba da se izvršava u smislu daljeg monitoringa na prisustvo afričke kuge divljih svinja i da ga iskoristimo i u dijelu za sprečavanje šteta na poljoprivrednim usjevima. Nakon toga, po kalendaru lova od 1. septembra je lov pogonom sa psima. Ova aktivnost podrazumijeva još jedan krug moritonga na prisustvo afričke kuge. Nakon izvršenja oddstrela potrebno je uzeti uzorak prema uputstvu i dostaviti ga njbližoj veterinarskoj stanici koja dalje šalje uzorak Veterinarski institutu “Dr Vaso Butozan” koji vrši analizu eventualnog prisustva – rekao je Minić.

Podvukao je da je osnovni cilj, a ujedno i zadatak članovima Lovačkog saveza RS da budu prisutni u lovištu i da dokažu da se bave uzgojem i zaštitom divljači, a tek onda odstrelu. Resorno ministarstvo je izdao uputstvo za tačno postupanje kada je u pitanju nastanak štete od medvjeda, a preko Lovačkog saveza ga proslijedio svim udruženjima u čijim lovištima obitava medvjed.

– Još jednom pozivam sve kolege da prvenstveno prihranom u šumi i pravljenjem mečilišta zadržimo medvjeda daleko od usjeva, da ne kažem od naseljenih mjesta. Ako se zbog boniteta u lovištu pojavi slučaj da imamo medvjeda kojeg ne možemo da kontrolišemo u tom slučaju ćemo primjenjivati zakon i navedena uputstva resornog ministarstva – podvukao je Minić.

S.S., D.R,

Be the first to comment

Leave a Reply