„Соко“ окупио ловце ветеране

Ловачко удружење „Соко“ из Козлука наставило је традицију дружења са својим најстаријим члановима. Око 50 заслужних и почасних ловаца окупили су се у Локању како би учествовали у овом традиционалном скупу, који посљедњих седам година организује најмасовнија ловачка организација у регији Бирач.

-Овим окупљањем и заједничким ловом желимо да нашим старим ловцима, прије свега, укажемо пажњу, али и да оживимо успомене и сјећања на минуле године и да покажемо људима који пуни срцем живе за лов да нису заборављени – рекао нам је предсједник ЛУ „Соко“ Раде Стевић, који је заједно са својим сарадницима, главним лововођом и секретаром удружења Миланом Стјепановићем и Вујом Лазаревићем, манифестовао сву пажњу својим старијим колегама, показујући и на овај начин поштовање према људима који су, својом богатом ловном каријером, у значајној мјери обиљежили рад и активности овог удружења.



У пријеподневним сатима за ловце ветеране организован је лов и боравак у природи, да би потом у новој ловачкој кући  уприличено дружење уз ловачке специјалитете.

-Ово је други пут да наша секција буде домаћин ловцима ветеранима из нашег удружења – говори Милисав Тејић, који се  налази на челу ловачке секције у Локању, која броји 33 ловца. Са својим сарадницима, уз помоћ матичног удружења, те домаћих ловаца и оних који привремено живе и раде у иностранству, каже, успјели су да саграде ловачки објекат, којим се сви поносе у овој ловачкој секцији.

У пријатном амбијенту, уз ватру из камина,  заслужни и почасни ловци, поједини с бременом година, нису крили задовољство што су поново заједно.

Стеван Перић из Пилице закорачио је у девету деценију живота.

-Оваква дружења нама старијим ловцима много значе, да се видимо и оживимо ловачке успомене – казује чика Стеван, који још увијек с пушком око рамена прошета ловиштем.

По ловачким успоменама, са својим колегама, пребира и Перо Милошевић, један од најугледнијих ловаца у приобаљу Дрине. 

-Ловац сам пуних 35 година. Имао сад доста успјеха у лову, али највише сам волио да ловим лисице – прича Милошевић, дугогодишњи предсједник ловачке секције Јасеница, и актулени предсједник Скупштине ЛУ „Соко“.

Икусни ловац има и поруку за младе колеге.

-Млади ловци треба да се угледају на нас старије  и да, наравно,  наставе путем кога смо ми трасирали –  казује Милошевић.

Ловац из Пађина, Остоја Стевановић, сабрао је 45 година ловачког стажа.

-Живот сам посветио лову. Међу ловцима имам велики број пријатеља, тако да су мени као браћа. Највише сам волио да ловим лисице, у сезони се знало одстријелити и по 20 комада – истиче Стевановић,  који је,  својевремено, био и предсједник ЛУ „Соко“.

На  дружење ловаца ветерана стигао је и Емин Ибрахимовић из Козлука. Сусрећемо га са братом Газијом, такође дугогодишњим ловцем.

-Данас ми је посебан дан. Волим добро друштво и управо због природе и дружења сам постао ловац прије 40 година – истиче Емин, који је и предсједник ловачке секције Козлук, једне од најбројнијих у ловачком удружењу „Соко“.

Од прије седам година почасни члан „Сокола“ је и Драгомир Симић, 65-годишњи ловац из Пилице. У ловачкој каријери која траје од 1980. године, каже, највише је волио да лови фазане.

Из сусједног Доњег Шепка је Милосав-Мићо Лазаревић, из породице гдје се такође, с кољена на кољено, преносила ловачка традиција. Отац Вуло је био угледни ловац у овом дијелу зворничке општине, а и син Синиша је у ловачким водама.

-За овакве сусрете се живи. Ми ловци смо истински поборници дружења, пријатељства, лијепе ријечи – говори Мићо Лазаревић, коме је, такође, посебна специјалност лов на лисице.

Скупу ловаца ветерана у Локању, присуствовао је и Здравко Илић, члан Управног одбора Ловачког савеза Републике Српске, који је и почасни члан козлучког „Сокола“. 

М. Лазаревић

Be the first to comment

Leave a Reply