Србачки ловци ускоро добијају ловачки дом

Поклони предсједника Ловачког савеза за србачке домаћине

Србац – Ловачко удружење „Срна” из Српца организовало је у недјељу 23. септембра традиционално зборовање којем је присуствовало око 500 заљубљеника у лов, узгој и заштиту дивљачи. Зборовање ловаца организовано је на платоу код спортске дворане у Српцу поводом 71. годишњице постојања удружења, а поред србачких ловаца на дружење су стигле и њихове колеге ловци из Нове Тополе, Горњих Подградаца, Градишке, Лакташа, Прњавора и Дервенте.

Међу гостима су били начелник општине Србац Млађан Драгосављевић, предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић и секретар Ловачког савеза Живојин Лазић, главни републички шумарски инспектор Горан Љубојевић и други гости. Спонзори манифестације били су Милован Брацо Рачић и Драшко Момић.

Увјерења за младе ловце

Након одавања поште минутом ћутања за погинуле и умрле ловце, скупу се обратио предсједник Ловачког удружења „Срна” из Српца, Горан Савановић, који је упознао присутне са достигнућима удружења у протеклој години.

„Ми смо са 71 годином постојања најстарије удружење у општини Србац које има одличну сарадњу са Општинском управом, Ловачким савезом РС и другим субјектима. Прошлогодишњи план смо реализовали у потпуности и извршили финансијску консолидацију удружења. Поставили смо десетак нових чека, хранилица и камера у ловиште и саобраћајне знакове са ознаком „дивљач на путу” на подручју цијеле општине. Имали смо добар лов на срнећу дивљач и препелицу а сад нас очекује лов на фазана, док у зимском периоду слиједи лов на патку и гуску и дјелимично лов на дивљу свињу”, истакао је Савановић.

Руководство удружења са ловцем Драганом Кусићем и поклоном у виду статуе срне

Он се захвалио на великој подршци Општини Србац од које су прошле године добили канцеларију за рад, а најављено је да ће добити и бесплатан плац за градњу ловачког дома. Према његовим ријечима, од Ловачког савеза су добили новчану помоћ од 5.000 КМ и 300 младих фазана које су уз још 500 које су сами набавили убацили у ловиште површине 27.000 хектара.

„Драго ми је што смо добили велику подршку општине у обезбјеђењу земљишта за изградњу ловачке куће у току идуће године а добили смо и обећање Ловачког савеза РС да ће учествовати у финансирању изградње овог објекта. То нам даје снагу и вољу да још снажније радимо у наредном периоду”, рекао је Савановић.

Предсједник удружења Горан Савановић уручио дипломе Заслужни ловац

Начелник општине Млађан Драгосављевић потврдио је да ће локална власт, осим плаца, помоћи и на други начин да ловци имају свој простор у којем ће се одвијати бројне манифестације.

„Као најстарије удружење на подручју наше општине, али и једно од најбројнијих, уважавам ваш рад и резултате које сте остварили у протеклом периоду. То је резултат и добре сарадње са локалном управом, а са позиције начелника вам обећавам да ћемо обезбиједити плац за изградњу ловачког дома што је идеја коју сам лично подржавао. У складу са могућностима, помоћи ћемо и остале активности које будете реализовали”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је пожелио ловцима успјешан рад у будућем периоду и додао да треба истовремено да раде на заштити и узгоју дивљачи, да буду добри еколози и да свакодневно раде да његовању ловства и подизању његовог квалитета, уз поштовање етике лова.

Предсједник удружења Горан Савановић са пензионисаним ловцим

Предсједник Ловачког савеза РС, Саво Минић, рекао је да је захвалан Влади Републике Српске која је из републичког буџета издвојила 400 хиљада КМ за унапређење и развој ловства у Републици Српској. Према његовим ријечима, када се узме у обзир и одлука о ослобађању ловаца од плаћања пореза на оружје, што је индиректна помоћ у износу од око 500 хиљада КМ, и реализација још једног пројекта у сарадњи са ресорним министарством, ловцима ће укупно бити дозначено око милион КМ што даје обавезу да будемо најбољи у региону.

Он је додао да се у овом моменту ради на постављању 38 високих чека и набављању хранилица и камера за праћење дивљачи, а ради се и на уношењу дивљачи у ловишта.

„У овом тренутку можемо рећи да ће Ловачки савез РС са својих 22.084 члана представљати окосницу развоја туризма на овом подручју а ловци ће показати да је одстрел дивљачи нешто што је имагинарно у ловству. На овај број ловаца и рачунајући средства која смо добили, имамо у овом моменту вишак дивљачи у ловиштима, што значи да ловце треба представљати као заштитнике и чуваре и као некога ко се бави унапређењем ловства, а не као егзекуторе”, рекао је Минић и додао да у оквиру Савеза дјелује и 117 жена ловаца.

Он је истакао да је срећан што постоје оваква удружења као што је „Срна” из Српца којем ће пружити финансијску помоћ за изградњу властитог ловачког дома.

„Похвалио бих рад ловаца у србачко-мотајичкој регији а нарочито у Српцу гдје се ради квалитетно. Ловство иде великом узлазном путањом и имамо обавезу према Влади РС, ресорном министарству и нашим ловцима да добијена средства оправдамо и утрошимо на најбољи начин”, нагласио је Минић.

Нова одијела за ловочоваре

На зборовању је 12 младих ловаца добило дипломе о положеном ловачком испиту, уз обећање да ће поштовати ловачку етику и слушати савјете старијих колега. Уз то, петнаест ловаца добило је захвалнице под називом „Заслужни ловац”, двадесет их је добило по кутију метака за успјех у одстрелу предатора као што су шакали и лисице, а петорици ловаца који су отишли у пензију управни одбор удружења уручио је по 100 КМ и то: Ненаду Ћетојевићу, Недељку Пенди Џакули, Радовану Босанчићу, Бориславу Крејићу и Арсену Јовичићу.

Лијеп гест учинио је ловац Драган Кусић који се побринуо да излије статуу срне и поклонио је удружењу поводом добијања нове канцеларије а предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић је уручио по један зидни ловачки сат начелнику општине Млађану Драгосављевићу, предсједнику удружења Горану Савановићу и главном републичком шумарском инспектору Горану Љубојевићу. У питању је ручни рад једног умјетника из Невесиња.

Предсједник Саво Минић је поред тога донио на поклон и нова ловачка одијела за све ловочуваре Мотајичко-љевчанске регије.

Током вишечасовног дружења је организована и традиционална томбола а од прикупљених средстава издвојено је 700 КМ за лијечење наше обољеле суграђанке Наташе Давидовић, мајке троје дјеце, која болује од тешког малигног обољења. Када је за њен случај чуо предсједник Ловачког савеза РС, Саво Минић, најавио је да ће се и Савез прикључити акцији прикупљања помоћи и донирати 500 КМ за њено лијечење.

 

                                                                Дејан Јовичић  

Награде у виду кутије метака за ловце који су одстријелили предаторе

Дружење ловаца
Дружење ловаца
Дружење ловаца

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply